Idete na SP u Rusiju? Onda morate znati što je navijačka putovnica i ove važne detalje

Svjestko prvestnvo u RusijiSad kad je hrvatska nogometna reprezentacija izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje počinje sljedećeg lipnja, navijačima slijede mjeseci slatkog iščekivanja, priprema i planiranja putovanja u najveću zemlju svijeta koja će u svojih jedanaest gradova ugostiti sportski događaj godine. Najbolja stvar po tom pitanju dogodila se u svibnju ove godine kad je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon o bezviznom ulasku navijača s kupljenim ulaznicama za Svjetsko prvenstvo u Rusku Federaciju. Naravno, u terminima odigravanja utakmica, ne može se već u travnju doći na rusku granicu i reći “ja imam ulaznicu za SP”.

 

Putovanja avionom i vlakom

Ukidanje vizne prepreke važno je za navijače iz zemalja poput Hrvatske koja ima vizni režim s Rusijom od ulaska u Europsku uniju. Time je Putin širom otvorio vrata zemlje koja ne organizira često velika natjecanja u najvećim sportovima. Štoviše, SP 2018. bit će prvo veliko sportsko natjecanje kojem je Rusija domaćin, a da se odvija u tako puno gradova i, jasno, tako udaljenim mjestima (najistočniji je Ekaterinburg na ulazu u Sibir, op. a.). To samo po sebi nosi i izazov u smislu putovanja između gradova. Druga važna stvar za sve navijače koji planiraju odlazak na Svjetsko prvenstvo uvođenje je tzv. navijačkih putovnica. Nakon kupnje ulaznice svaki će navijač moći ispuniti i jednostavan formular na stranici www.fan-id.ru i dobiti Fan ID koji je svakako poželjno imati pri ulasku u Rusiju. Same navijačke putovnice moći će se dobiti poštom, a ruska je pošta među najpouzdanijima na svijetu, ili će se moći podići u samim mjestima odigravanja utakmica, u posebnim Fan ID centrima. Kako god, jedno je sigurno – bez te putovnice neće se moći ući na stadion jer je ona dokaz ne samo identiteta navijača već i čistog “navijačkog dosjea”. Posjedovanje navijačke putovnice donosit će i besplatni prijevoz u gradu u kojem se održava utakmica te uvelike olakšavati prilaz i ulazak na sam stadion koji će tako prolaziti bez pretjeranih provjera. Nakon ždrijeba skupina SP-a koji će se održati 1. prosinca u Kremlju našim će navijačima biti poznati i gradovi u kojima će igrati Hrvatska (najmanje tri) pa će moći i planirati putovanje, posebno oni koji namjeravaju ići na sve tri utakmice. No već sada je jasno: putovanja po Rusiji moguća su samo avionom i eventualno vlakom između gradova koji su relativno blizu i odlično povezani poput Moskve i Sankt Peterburga, sve drugo suluda je avantura. Primjerice, 2. i 3. kolo u skupini B donose putovanja u Rostov na Donu i Volgograd. Na karti naizgled blizu, no to je minimalno deset sati vožnje vlakom! Također, unaprijed treba upozoriti sve kojima padne na pamet autom krenuti prema Rusiji: Moskva je, istina, podjednako udaljena od Zagreba kao Alicante u Španjolskoj, no putovanje zbog loših cesta traje i deset sati dulje.

 

Za izgrede – hitna deportacija

Rusi će učiniti sve da prvenstvo bude besprijekorno organizirano i da se svaki pokušaj napada na gostujuće navijače suzbije u korijenu. Već sad se zna: ponašanje koje se ocijeni huliganskim za građane Ruske Federacije znači sedam godina zatvora, a za strance – hitnu deportaciju iz zemlje domaćina SP-a! Vrlo brzo nakon Eura 2016., na kojem su ruski huligani izazvali teške nerede u Marseilleu, ruski su mediji predstavili posebno vojno vozilo namijenjeno za obračune s huliganskim hordama. Rusija će učiniti sve da se svaki gostujući navijač osjeća siguran i dobrodošao, no ne treba pritom testirati strpljenje ili granice tolerancije ruske policije koja vrlo efikasno rješava izgrede poput razbijanja imovine.

nogomet u Rusiji

 

Cijene ulaznica

Cijene ulaznica se kreću od 87,5 do 917 eura. Ulaznice posebne, četvrte kategorije bit će osigurane za ruske državljane, a njihove cijene bit će 18 do 102 eura. Ulaznice će se prodavati u dvije faze. Prva faza je podijeljena na dva djela, a prvi dio trajao je od 14. rujna do 12. listopada. U tom razdoblju nije bilo važno vrijeme prijave i svi su imali jednake izglede. Navijači mogu podnijeti zahtjev za pojedinačne ulaznice, ulaznice za određeni stadion ili ulaznice za nacionalnu reprezentaciju. Drugi dio prve faze prodaje ulaznica počinje 16. studenog i trajat će do 28. studenog. U ovoj fazi odlučivat će redoslijed prijave.

 

 

Izvor Večernji list: https://www.vecernji.hr/sport/hrvatska-navijaci-svjetsko-prvenstvo-rusija-1207519

 

« Vrati se na prethodnu stranicu