Hypo će voditi glavnu riječ u pregovorima s Kazahstancima

hypo

Privremeni, prvotno sedmeročlani, Odbor vjerovnika DIOKI-ja u stečaju, tijelo koje je funkcioniralo od otvaranja stečaja, na prvoj skupštini vjerovnika u stečaju zamijenjeno je s peteročlanim Odborom. Na čelu mu je veliki vjerovnik DIOKI-ja – Hypo Alpe-Adria-Bank, koja ima hipotekarno osigurane tražbine, te nije sudjelovala u predstečajnoj nagodbi omišaljske tvrtke.

U Odboru vjerovnika još se nalazi predstavnik države, odnosno Ministarstva financija – Porezne uprave, predstavnik bivših radnika DIOKI-ja te dva koja predstavljaju male vjerovnike. Iz tih su redova u Odbor ušli predstavnici Grada Zagreba i Zagreb nekretnine (ZANE) u vlasništvu Zagrebačke banke. Oni čine novo peteročlano vjerovničko tijelo koje će imati glavnu riječ po pitanju pregovora stečajne upraviteljice Marije Vujčić-Turkulin i kazahstanskog investitora zainteresiranog za DINA-u. Potvrdila je to Poslovnom dnevniku stečajna upraviteljica.

Za konkretne odluke neće trebati sazivati skupštinu, nego će  Odbor vjerovnika dati svoje mišljenje ili suglasnost. “Posrijedi su velike odluke velikih vrijednosti”, kazala je Vujčić-Turkulina te je dodala da DIOKI nije samo stopostotni vlasnik DINA-e, nego i njezin veliki vjerovnik.  Naime, kad je riječ o šansama za namirenje vjerovnika u stečaju DIOKI-ja iz udjela u DINA-i, DINA kao vlasništvo DIOKI-ja neće imati nikakvu vrijednost ako ne dođe do pokretanja njezine proizvodnje. Stoga, od šest odluka, koje je donijela skupština vjerovnika na prvom stečajnom ročištu proteklog utorka, bitne su upravo one o Odboru vjerovnika i ovlastima stečajne upraviteljice da pregovora s predstavnicima kazahstanskog ulagača o njegovu ulasku u DINA-u.

Potencijalni novi vlasnik omišaljske tvrtke, iako će pregovarati sa stečajnom upraviteljicom DIOKI-ja, zapravo će odlučujuće razgovore voditi s bankom Hypo Alpe-Adria, i to u vezi DINA-e. Pod uvjetom da se Hypo i potencijalni novi vlasnik DINA-e dogovore, uslijedila bi odluka o dokapitalizaciji DINA-e od strane DIOKI-ja, o čemu odlučuje Odbor vjerovnika. Iako se nekima može činiti da je čudno što tvrtka u stečaju dokapitalizira predstečajnog dužnika, stečajna upraviteljica potvrdila je takvu mogućnost. “U tom bi slučaju DIOKI stekao oko 61 posto udjela u DINA-i, te bi ga unovčio za namirenje svojih vjerovnika”, kazala je ona. HEP i Zaba, vjerovnici koji također nisu sudjelovali u predstečajnoj nagodbi, prodali bi svoja potraživanja.

 

Izvor: poslovni.hr

 

« Vrati se na prethodnu stranicu