Hrvatskoj opet carinske povlastice kod izvoza u Rusiju, Bjelorusiju i Kazahstan

Odlukom Međudržavnog savjeta Euroazijske ekonomske zajednice o korisnicima sustava carinskih povlastica Carinske unije i Jedinstvenog ekonomskog prostora koji čine Ruska Federacija, Republika Bjelorusija i Republika Kazahstan, Republika Hrvatska je ponovo postala korisnica sustava carinskih povlastica. Takva odluka će svakako doprinijeti povećanju izvoza i hrvatsku robu učiniti konkurentnom na tom velikom tržištu. Na robu podrijetlom iz Republike Hrvatske primjenjuje se povlašteni status prema Općem sustavu povlastica (GSP-u). Odredbe GSP-a omogućuju povlašteni carinski tretman, odnosno prilikom uvoza plaća se snižena stopa carine ili primjenjuje nulta stopa ovisno o vrsti robe koja je podrijetlom iz Hrvatske.

Riječ je o pogodnosti koju zemljama u razvoju pružaju određene razvijene zemlje. Povlastice se daju zemljama korisnicama i o njima se ne pregovara jer se povlašteni tretman ne temelji na uzajamnosti.

Nijedan sustav povlastica, pa tako ni ova Carinske unije Rusije, Bjelorusije i Kazahstana, ne uključuje sve proizvode. U osnovi, uključeni su svi proizvodi iz Poglavlja 25.-97. Carinske tarife koji pri ulasku u razvijene zemlje podliježu carini. Međutim, poljoprivredni proizvodi (Poglavlja 1.- 24. Carinske tarife) podliježu ograničenjima.

Da bi se pri uvozu u zemlju davateljicu povlastica iskoristio Opći sustav povlastica, moraju biti ispunjena tri uvjeta: roba mora potjecati iz zemlje korisnice u skladu s pravilima o podrijetlu, mora se prevoziti izravno iz zemlje korisnice i mora se predati valjan dokaz o podrijetlu koju je izdalo nadležno tijelo u zemlji korisnici.

U Hrvatskoj obrazac FORM A (dokaz o podrijetlu) izdaje Hrvatska gospodarska komora (Centar za poslovne informacije – Odjel za uvjerenja i županijske komore ovisno o sjedištu izvoznika).

Izvor: http://www.business.hr

Za pitanja o putovanjima u Rusiju, o vizama za Rusiju,  organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu