Hrvatska privela osumnjičenog za ubojstvo ruskih novinara

Policija je 17. svibnja u Zagrebu privela Iliju Čizmića, bivšeg zamjenika zapovjednika jedinice Kaline Komogovine koja je djelovala na području samoproglašene Republike Srpske Krajine. Osumnjičen je za sudjelovanje u ubojstvu sovjetskih televizijskih novinara Gennadija Kurinnog i Viktora Nogina u 1991. godini.

Čizmić je priveden u zgradi Općinskog suda u Zagrebu gdje je došao dati iskaz u privatnoj tužbi u kojoj je za klevetu tužio EPH, upravo zbog teksta o ubijenim ruskim novinarima. Ranije je umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Panđa predao pravosudnim organima paket dokumenata koje dokazuju da je srpska jedinica Kalin Komogovin, kojoj su zapovijedali Stevan Borojević i Ilija Čizmić, sudjelovala u rujnu 1991. god. u čistki naseljenog mjesta Hrvatska Kostajnica. Upravo su tad, nedaleko od tog mjesta, bili ubijeni novinari.

Podsjetimo, Gennadij Kurinnoj i Viktor Nogin, koji su izvještavali o ratu u Jugoslaviji, stigli su krajem kolovoza 1991. god. u Hrvatsku Kostajnicu, opkoljenu srpskim formacijama. 1. rujna krenuli su prema Petrinji, gdje su se trebali naći s predstavnicima JNA. Istog je dana po automobilu otvoren rafal. Prema jednoj od verzija, televizijski voditelji su dospjeli u zasjedu koju postavile srpske paravojne formacije. Oba su novinara bila teško ranjena. Ljudi u kamuflaži izvukli su ih iz automobila i ubili. Zatim su ih ugurali nazad u automobil koji su zapalili. Zasad nisu razjašnjene sve okolnosti tragedije.

« Vrati se na prethodnu stranicu