Hrvatska – plan izlaska iz krize mogao bi uključivati Covid-19 putovnice

27.4.2020. je u sklopu programa hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije održana videokonferencija ministara država članica Europske unije zaduženih za sektor turizma kojom je predsjedao ministar Gari Cappelli. Razgovaralo se o problemima izazvanima pandemijom COVID-19 i njezinu utjecaju na sektor turizma. Na videokonferenciji su sudjelovali ministri i visoki dužnosnici iz svih država članica EU te europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton. Na poziv hrvatskog predsjedništva, glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurab Pololikashvili na konferenciji je predstavio inicijative UNWTO-a po pitanju aktivacije turizma.
Osim toga, ministar Cappelli osvrnuo se i na inicijativu za otvaranje turističkih koridora između zemalja za što je istaknuo kako je izuzetno važno da se u cjelokupni proces dogovora o eventualnom otvaranju granica i omogućavanju turističkih kretanja uključe epidemiolozi koji će sudjelovati u kreiranju kriterija i mjera za osiguravanje zdravstvene sigurnosti prilikom putovanja turista.
redstavnici država članica su se složili kako je moguće pokušati učiniti više i to na usklađeniji način te kako bi podrška turizmu trebala biti među glavnim prioritetima europskog plana za oporavak gospodarstva.
Osim toga, ministri su istaknuli važnost pronalaska i usklađivanja rješenja vezanih uz paket aranžmane, uključujući vaučere te su se složili kako postoji potreba prikupljanja podataka o poduzetim mjerama za suzbijanje krize i dijeljenju najboljih praksi unutar EU.
Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da na razini EU mora postojati zajednički plan izlaska iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, a on bi između ostalog uključivao donošenje zajedničkog protokola putovanja i svojevrsnu “putovnicu Covid-19”.
Hrvatski ministar turizma ističe da je zaključak sastanka da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, a da se kroz protokol putovanja, koji uključuje sigurnosni i zdravstveni aspekt, napravi zajednički dokument, nešto poput “putovnice Covid-19”, koji bi vrijedio za sve zemlje EU pri odlasku i dolasku turista.
Putovanja bi tako uključivala cestovni, željeznički, plovni i avio promet, a iako se inzistira na donošenju zajedničkog protokola, Cappelli kaže da je dogovor o suradnji moguć i bilateralnim putem.

Izvor: https://htz.hr/hr-HR/press/objave-za-medije/odrzana-videokonferencija-ministara-turizma-eu-na-temu-utjecaja-pandemije-covid-19

« Vrati se na prethodnu stranicu