Za Svjetsko prvenstvo Hrvati u Rusiji otvaraju Kuću vina

Rusko tržište izuzetno je veliko i raznoliko, ali nažalost i nedovoljno zastupljeno s hrvatskim proizvodima. Dobra je vijest stoga da hrvatski vinari kreću u posebnu borbu, plasiranje domaćih vina uz mali trik – otvaranje hrvatske kuće vina u Moskvi za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva. Razdoblje je to kada će Rusiju posjetiti na tisuće turista i obožavatelja nogometa iz cijelog svijeta, zbog čega od ovog poteza očekuju mnogo.

„S vinarskim se velesilama na ruskom tržištu ne možemo natjecati kvantitetom, ali svakako možemo s biranim, kvalitetnim vinima”- čulo se ovih dana na sastanku ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića s ruskim veleposlanikom u Hrvatskoj Anvarom Azimovim, kojemu su nazočili i predstavnici najvećih vinarija – Kutjeva, Belja i Badela 1862. Unatoč ogromnim potencijalima tamošnjeg tržišta, izvoz hrvatskih vina u Rusku Federaciju dosad je bio i više nego mizeran.

U prvih je 10 lanjskih mjeseci iznosio svega 18 hektolitara u vrijednosti 35 tisuća eura, godinu ranije 219 hl za 135,4 tisuće eura, što bi neki mogli smatrati i uspjehom u odnosu na razdoblje od prije 15-ak godina kad su upravo novinari otkrili da su se i u hrvatskom veleposlanstvu u Rusiji u to vrijeme točila regionalna, poglavito crnogorska vina, umjesto hrvatskih.

„Dio ruskih potrošača poznaje hrvatska vina kroz ljetovanja na jadranskoj obali i želimo im omogućiti da ta ista vina mogu kupiti i u Moskvi, odnosno Rusiji. Usto je i velik broj onih koji naša vina tek trebaju upoznati pa smo ocijenili da je najučinkovitiji način predstavljanja kroz Kuću hrvatskih vina“ – kazao je Krešimir Milorad, direktor Vina Belje. Put do plasmana na rusko tržište nije jednostavan. Bit će potrebno uskladiti niz poreznih i carinskih uvjeta i osigurati niz dokumenata i dozvola. No proizvođači su optimistični.

Izvor: www.vecernji.hr , www.teklic.hr

« Vrati se na prethodnu stranicu