Hrvatska je dobilo zeleno svijetlo za ulazak u Shengen

Hrvatska ulazi u Schengensku zonu slobodnog kretanja u Europi. Od 1. siječnja 2023. neće biti potrebe za prolaskom kontrole putovnica prilikom putovanja između Hrvatske i 26 drugih europskih zemalja. Zemlje Europske unije u četvrtak su se jednoglasno dogovorile da će Hrvatskoj omogućiti potpuno otvaranje granica i sudjelovanje u Europskom putničkom prostoru koji ima jedinstveni sustav granične kontrole.

Od 1. siječnja 2023. putnici za ulazak u Hrvatsku neće morati predočiti osobnu iskaznicu ako putuju iz neke druge zemlje schengenskog prostora koji uključuje 26 zemalja – 22 države Europske unije te Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku.

Ipak, zračne luke malo kasne s ulaskom u schengenski prostor. Promjene za njih stupaju na snagu 26. ožujka 2023. godine.

U međuvremenu je Vijeće za unutarnje poslove i pravosuđe Europske unije odbacilo zahtjeve Bugarske i Rumunjske za pridruživanje schengenskom prostoru jer nisu dobile jednoglasnu podršku svih partnera.

Protiv su glasali predstavnici Austrije i Nizozemske. Gerhard Karner, šef austrijskog ministarstva unutarnjih poslova, objavio je odluku vlasti te zemlje da ne podrže ulazak Bugarske i Rumunjske u schengensku zonu. Objasnio je to neoperativnošću migracijskog sustava Europske unije, zbog čega se granična kontrola ne provodi u dovoljnoj mjeri.

Što će biti s vizama:

Republika Hrvatska od 1. siječnja 2023. u potpunosti primjenjuje schengensku pravnu stečevinu kao država članica Schengenskog područja te će od navedenog datuma hrvatske diplomatske misije i konzularni uredi izdaju schengenske vize.

Napominjemo kako se pristupanjem Republike Hrvatske u Schengensko područje neće promijeniti uvjeti i potrebna dokumentacija vezana uz postupak podnošenja zahtjeva za izdavanje vize budući je Republika Hrvatska bila obvezna uskladiti svoje postupanje sa postupanjem država članica schengenskog područja i odredbama zajedničke EU vizne politike. 

Jedina predviđena izmjena jest činjenica što će se od 1. siječnja 2023. i u postupku za izdavanje jedinstvene schengenske vize koje će provoditi hrvatska veleposlanstva i konzulati uzimati biometrijski podatci od podnositelja zahtjeva (otisci prstiju). Od navedenoga su izuzeta djeca do 12 godina starosti te podnositelji koji su dali svoje otiske prije manje od 59 mjeseci.

Ističemo kako će se od 1. siječnja 2023. vrijeme provedeno u Republici Hrvatskoj zbrajati se s vremenom provedenim u ostalim državama članicama Schengenskog područja te će državljani trećih zemalja, neovisno o tomu trebaju li vizu ili ne, moći boraviti na Schengenskom području 8što će ulključivati i Republiku Hrvatsku) do 90 dana u svakom razdoblju od 180 dana.

 

Dodatne informacije te kalkulator za izračun razdoblja dopuštenog boravka s uputama za korištenje dostupni su na poveznici: https://home-affairs.ec.europa.eu/policies/schengen-borders-and-visa/border-crossing_en  

 

Hrvatske vize za kratkotrajni boravak (viza tipa C) izdane do 31. prosinca 2022., ako su valjane, i dalje vrijede za ulazak u Republiku Hrvatsku, ali ne omogućavaju ulazak u ostale države članice Schengenskog područja.

« Vrati se na prethodnu stranicu