Hoće li MOL svoj udio u INA-i prodati Rusima

Sve je veća vjerojatnost da će mađarska naftna kompanija MOL prodati svoj udio u hrvatskoj INA-i. Analitičari austrijske Erste grupe smatraju da će mađarska tvrtka prodati svoj udio od 49,2 posto u INA-i, i to kupcu iz Rusije.

„Posljedica je to činjenice da je prijateljski dogovor MOL-a i hrvatske Vlade dalje nego ikad, a čak i sama Vlada podržava takav sporazum jer bi i sama, uz MOL, prodala svoj udio“, ističu analitičari Erstea. Takav rasplet događaja, smatraju oni, mogao bi biti okidač za dionicu MOL-a, a možda i za dionicu INA-e.

Hrvatska Vlada podržava MOL-ovo dezinvestiranje u INA-i, s obzirom na to da je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio kako neće blokirati MOL-ovu prodaju dionica INA-e potencijalnom ruskom kupcu. Iako još uvijek nije poznato tko bi mogao biti potencijalni kupac, već neko vrijeme se šuška da bi to mogao biti Rosnjeft, vodeća naftna kompanija u Rusiji, koja je navodno pokazala interes. No, i ostali potencijalni kupci, kao što je vlasnik srbijanske naftne kompanije NIS, ruski Gazpromnjeft možda bi bili logičniji izbor.

Naime, Rosnjeft već od 2010. godine prisutan kao vlasnik na europskom tržištu kada je za 1,6 milijardi dolara kupio udio u njemačkom Ruhr Oelu.

Pored toga, hrvatska Vlada prodala bi oko 25,7 posto udjela u INA-i, uz MOL, kako bi smanjila svoj udio na 25 posto plus jednu dionicu.

„MOL-ova percepcija se mijenja. Promatrajući borbu mađarske kompanije u Hrvatskoj koja traje više od deset godina kao i potencijalni izlaz zajedno s državom, vjerujemo da bi MOL podržao prodaju svog udjela ako pristigne odgovarajuća ponuda. Smatramo da vrijednost u INA-i ovisi o pravima koji taj udio donosi, no i hrvatska Vlada i MOL tražit će najvećeg ponuđača“, stoji u analizi. Stoga, ovisno o postignutoj cijeni, prodaja INA-e mogla bi biti okidač.

„Vjerujemo da bi ta prodaja mogla biti pozitivan okidač za depresivnu dionicu MOL-a. Iznos od 2,5 milijardi dolara o kojemu se špekulira pozitivan je katalizator“, isiču analitičari Erste Grupe.

Naravno, svaka prodaja ovisi o cijeni. pa tako i ova. MOL je, naime, potrošio oko 1,3 milijarde dolara na kupnju udjela u INA-i, dok je hrvatska naftna kompanija u posljednjih 11 godina investirala oko 1,8 milijardi dolara. Trenutna knjigovodstvena vrijednost INA-e je 2,6 milijardi dolara.

„S druge strane, tržišna kapitalizacija hrvatske kompanije iznosi oko šest milijardi dolara što nije dobar pokazatelj s obzirom na vrlo mali free float. Prema sadašnjem stanju cijena, INA-in EV/EBITDA iznosi 13, dok kod ostalih naftnih kompanija u prosjeku iznosi tek 6,8“, stoji u analizi.

U posljednje vrijeme špekulira da MOL-ov udio u INA-i vrijedi 2,5 milijardi dolara i analitičari smatraju da bi to bila dobra cijena za mađarsku kompaniju.

„Vjerujemo da je iznos od 1,5 do 2 milijarde dolara prihvatljiv za MOL i njegove dioničare. Također, visoka cijena apsolutno je prihvatljiva i za hrvatsku stranu“, stoji u analizi.

Stoga analitičari austrijske Erste grupe investitorima preporučuju „držati“ dionicu MOL-a, a cijena koju bi ta vrijednosnica mogla doseći u idućih godinu dana je 14.500 forinti, što je 5,5 posto u odnosu na sadašnju vrijednost. PS/S.P.


Izvor: poslovni-savjetnik.com


Zanima li vas putovanje u Rusiju, vize za Rusiju,  smještaj u Rusiji, organizacija raznih seminara i poslovnih sajmova u Rusiji, možete se obratiti agenciji Atlantis Travel – stručnjacima za Rusiju uz koje ćete se u Rusiji osjećati kao kod kuće.

« Vrati se na prethodnu stranicu