Grand Maket Rossiya St. Petersburg

Grand Maket Rossiya je najveći muzej maketa u Sankt Petersburgu u Rusiji.

 

To je model dizajniran na skali od 1:87. Područje modela prostire se na 800m2. Na tom području su zastupljeni prizori regija Ruske Federacije. To je najveći model u Rusiji, a drugi po veličini u svijetu (nakon Wunderland u Hamburgu, Njemačka). Model se nalazi u dvoetažnoj zgradi sagrađenoj 1953. godine u stilu Staljinova carstva.

Tvorac i investitor projekta je St. Petersburški poduzetnik, Sergej Morozov.

Grand Maket Rossiya

Izgled maketa
Stvaranje samog postava muzeja trajao je 5 godina. U tih pet godina je zaposleno više od stotinu ljudi. Prvo je korišten drveni okvir pod kojim je napravljen model. Tada su se započeli raditi temelji za ceste i željeznice. Kasnije su se u taj model ugradila konstrukcija drvenih greda i sloj žbuke (korišteno je 11 tona), toliko puno je bilo potrebno da se stvori željeni oblik krajolika. Sam dizajn površine bio je posao za jednog stručnjaka oko mjesec dana.

Otvaranje muzeja
Prvim posjetiteljima dopušten je ulaz u travnju 2011.g. Slijedećih 14 mjeseci muzej je radio u testnom modu, dopuštajući ulaz posjetiteljima samo vikendom.
Službeno otvorenje zbilo se 8. lipnja 2012. godine.

Prizor
Maketa muzeja predstavlja sliku svakodnevnog života u Rusiji, realiziranog kroz modele. Te svakodnevne situacije predstavljaju različite aktivnosti kao što su rad, slobodno vrijeme, sport, školu, vojsku, seoski život, putovanje, goleme svečanosti i čak pokušaj bijega iz zatvora. Kopneni transport predstavljaju razne vrste automobila i kamiona, tramvaji, autobusi, poljoprivredni strojevi, konstrukcije i vojna oprema. Posjetiteljima se pruža mogućnost da sami pokreću modele tako da uključuju i isključuju interaktivne gumbe koji su položeni cijelom dužinom.

Dan/noć
Svakih 13 minuta mijenja se osvjetljenje muzeja i mijenja se postupno iz noći u dan. Prizor noći traje oko dvije minute. Po prvi put više od 500 000 LED žarulja drugačijih boja je korišteno da se osvijetli model bez kreiranja sjena.

Kretanje vozila
Kretanje maketa autića je realistično. Automobili i autobusi staju na semaforima i daju odgovarajuće signale te mijenjaju brzinu kad se pretječu. Vozila se napajaju električnom energijom bežično ispod, tako da izgleda kao da nemaju opskrbu strujom. Taj model bežičnog punjenja automobila u pokretu prvi put u svijetu je primijenjen baš u Grand Maket Rossiya.

Željeznički promet
Da se optimizira promet na cijeloj maketi, izgrađen je na više nivoa, prilikom čega se koristilo 2500m željeznice i 452 skretnice. Vozni park broji ukupno više od 2700 vozila, od kojih 250 čine lokomotive i 10 vlakova čistača. Raznolikost pokretnih vlakova je izrađena pomoću dva seta izmjenjivača koje čuvaju do 60 vlakova te ih otpreme kada je to potrebno. Na layoutu se nalaze dva okretača koji rotiraju lokomotive do 180 stupnjeva. Najveća visinska razlika u modelu je 1 metar. To se postiže s više od 50 metara spiralnih filova.

Nagrade i priznanja
• 2013. – Sergey Morozov osvojio je “sobaka.ru”, nagrada za top 50 najpoznatijih ljudi u St. Petersburgu na području znanosti
• 2014. – muzej Grand Maket Rossiya ušao je na listu top 10 muzeja u Rusiji, koju je sastavio TripAdvisor
• 2014. – Sergey Morozov osvojio je “Šef godine” (Boss of the year) nagradu
• 2014. – muzej Grand Maket Rossiya ušao je u top 10 najfotografiranijih mjesta u St. Petersburgu


Nudimo vam čarobni St. Petersburg city break. Polasci svakog četvrtka iz Zagreba.

Želite li upoznati sve ljepote Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u…

« Vrati se na prethodnu stranicu