Gotičko naslijeđe u Moskvi

Iako gotički stil nije tipičan za rusku arhitekturu i u njoj se pojavio relativno kasno, tek u 18. stoljeću, gotički biseri Moskve svojim upadljivim i neobičnim izgledom pridonose specifičnom arhitektonskom identitetu ruske prijestolnice. Gotički utjecaj vidljiv je samo na pojedinim građevinama u Moskvi, na primjer, na najvećoj rimokatoličkoj crkvi u prijestolnici, katedrali Bezgrešnog začeća Presvete Djevice Marije.

Prvi ruski arhitekt koji je u svoje građevine unio elemente gotike bio je Vasilij Baženov. On je sedamdesetih godina XVIII. stoljeća za caricu Katarinu Veliku po njezinom osobnom nalogu projektirao rezidenciju Caricino u Podmoskovlju. Prema caričinoj želji, to je ansambl građevina „u gotičkom maniru“, izgrađen po uzoru na remek djela francuske i talijanske gotike. Vasilij Baženov školovao se u Europi i upravo su takvi boravci van Rusije bili put kojim se europsko srednjovjekovno arhitektonsko naslijeđe prenosilo u rusku arhitekturu i graditeljstvo. Europska gotika na ruskom tlu nije masovno prihvaćena i nije postala jedan od vodećih arhitektonskih stilova.


Caricino, Moskva (izvor: worldjourney.ru)

Rusku gotičku arhitekturu se ne može u pravom smislu riječi smatrati „gotičkom“ zbog njezinog kasnog pojavljivanja, pa kada se govori o građevinama u ovom stilu, najčešće se koristi termin „neogotika“. No, budući da srednjovjekovni gotički stil kao takav u Rusiji nije postojao, u ruskoj arhitekturi nije bila moguća ni njegova renesansa, pa taj stil neki definiraju kao „pseudogotiku“.

Elementi gotičkog dekora se, kao i u Europi, najčešće viđaju na vjerskim građevinama, na rimokatoličkim, anglikanskim i luteranskim crkvama. Gotika je vidljiva i u arhitekturi nekih privatnih vila i prodajnih objekata. Tijekom obilaska Moskve mogla bi se napraviti tematska turistička tura kako bi se u jednoj šetnji posjetili ovi „gotički biseri“.

Katedrala Bezgrešnog začeća Presvete Djevice Marije podignuta je u prvom desetljeću 20. Stoljeća. Njezina fasada izrađena je po uzoru na gotičku katedralu u Westminsterskoj opatiji. Uređivanje unutrašnjosti hrama trajalo je do 1917. U jeku sovjetske antireligijske kampanje 1938. godine konfiscirana je sva imovina ovog hrama i u zgradi katedrale otvoren je studentski dom. Kasnije, 1956. godine, u hram je smješten znanstvenoistraživački institut „Mosspecpromprojekt“, što je utjecalo na to da se arhitektura ovog zdanja još više izmijeni. Prvo bogosluženje poslije 60 godina održano je 1990. na stepeništu katedrale koja je danas otvorena za posjetitelje. Pored razgledanja njezinog eksterijera, doživljaj je i biti na na jednom od bogosluženja na nekoliko jezika, između ostalog na engleskom, francuskom, španjolskom, korejskom i vijetnamskom.

 Vila Save Morozova sagrađena je kao zamak u gotičkom stilu što potrepljuje legende o raskošnom životu Save Morozova, jednog od najpoznatijih mecena iz obitelji bogatih industrijalaca. Sava Morozov bio je fasciniran engleskom gotikom, pa je po njegovoj želji projekt vile za njegovu suprugu izradio mladi arhitekt Fjodor Šehtelj. Izgradnja vile trajala je do 1898. Zdanje kakvo do tada u Moskvi nije viđeno odmah je postalo jedna od glavnih gradskih znamenitosti. Zahvaljujući projektu ove vile, Šehtelj je postao poznat i uspješan arhitekt. Osim u povijest arhitekture, Morozovljeva vila ušla je i u povijest književnosti jer se smatra da je Mihail Bulgakov opisao upravo tu vilu u romanu „Majstor i Margarita“ u kojoj se junakinja pretvara u vješticu i izlijeće kroz prozor. Vila se danas koristi samo za diplomatske prijeme na najvišem nivou . Nažalost, ljudi koji nemaju veze s visokom politikom u nju ne mogu ući.

 Katedrala svetog Petra i Pavla je jedna od dvije aktivne luteranske crkve u gradu i sjedište jedne od najstarijih luteranskih eparhija u Rusiji. Izgradnja katedrale počela je 1817. godine, a sredstva za izgradnju uložili su pruski kralj Friedrich Wilhelm III i ruski imperator Aleksandar I. Tijekom 19. stoljeća ovo je zdanje nekoliko puta rekonstruirano: katedrala je proširivana s povećanjem broja parohijana. Bogosluženja su prekinuta 1936. Tri godine kasnije u katedrali je otvoreno kino. U skladu s tim, interijer je bio potpuno izmijenjen, a šiljati toranj uklonjen. Ovoj katedrali, kao i mnogim drugim vjerskim zdanjima, prvobitna sakralna namjena vraćena je tek 1991. godine. Te su godine započeti veliki radovi na restauraciji njezinog eksterijera koji su trajali sve do 2010. godine. Obnavljanje detalja prvobitnog interijera još uvijek traje zbog čega se ponekad odgode koncerti za orgulje.

Trgovački centar GUM jedno je od najpopularnijih mjesta za kupovinu u Moskvi. Kupujući ovdje, ujedno možete uživati i u razgledanju gotičke arhitekture. Šestokatnicu na uglu Petrovke i Kazlišnog trga (ispred Boljšog teatra) izgradili su 1908. trgovci Andrew Muir i Archibald Mirrielees specijalno za svoju prodavaonicu „Muir i Mirrielees“. Gotički stil koji su odabrali bio je, između ostalog, i odlična reklama. Prilikom izgradnje ovog zdanja u Rusiji je prvi put upotrjebljen armirani beton. Tijekom svoje povijesti zgrada GUM-a nikada nije mijenjala svoju namjenu: u njoj se trgovalo čak i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Danas je trgovački centar GUM jedno od najpopularnijih mjesta za kupovinu u ruskoj prijestolnici. U njemu se nalazi preko 1000 prodavaonica odjeće poznatih modnih marki, parfumerija i zlatara.

Anglikanska crkva Svetog Andreja prva je anglikanska kapela u ruskoj prijestolnici. Izgrađena je 1827., a 1884. britanski arhitekt Richard Neal Freeman podiže jednobrodnu crkvu od cigle koja se i sada nalazi u Voznesenskoj ulici. Na zahtjev Škota, koji su u to vrijeme bili najbogatiji članovi britanske zajednice u Moskvi, crkva je posvećena apostolu Andreju, zaštitniku Škotske. Za vrijeme Oktobarske revolucije boljševici su na crkvenom tornju postavili mitraljez pokušavajući zaustaviti napredovanje vojske privremene vlade. Poslije revolucije ova je crkva korištena kao skladište i radnički dom, a od 1960. u crkvi se nalazio glazbeni studio „Melodije“. Dozvola za ponovno vršenje bogosluženja dobivena je 1991. U ovoj crkvi bogosluženja su samo na engleskom jeziku. Četvrtkom i nedjeljom održavaju se dobrotvorni orguljaški koncerti kojima mogu prisustvovati svi.

 

Ukoliko biste htjeli poći na putovanje u Rusiju, posjetiti Moskvu i razgledati njezine gotičke i druge ljepote,
Atlantis Travel rado će organizirati sve potrebno za Vaše putovanje.
« Vrati se na prethodnu stranicu