Gdje će Rusi ljetovati ove godine

Gdje će Rusi ljetovati ove godine

U bilo kojoj drugoj godini, ljetovališta u Španjolsoj, Grčkoj i Italiji sada bi se pripremala za navalu ruskih turista. Ali ova godina nije uobičajena. Zbog strmoglavog pada cijena nafte rubalj je u odnosu na euro i dolar drastično pao, podižući cijene putovanja u inozemstvo. Prema podacima Službe za državnu statistiku (Rosstat) u veljači, ruske su plaće smanjena za čak 10% u odnosu na 2014. godinu.

Jedan od uobičajenih luksuza koje bi si Rusi svake godine priuštili, bilo je putovanje u Europu. Međutim, na veliko iznenađenje, ove godine izabrali su ljetovališta u Turskoj i Egiptu. Nekada rasipni Rusi sada se odlučuju za nešto jeftinije ljetne aranžmane.

Ruski turisti Gdje će Rusi ljetovati

Broj putovanja u inozemstvo smanjen

Gdje će Rusi ljetovati? Turizam u Rusiji ove se godine smanjio za 50- 70%, izjavila je Irina Tyurina, glasnogovornica sindikata Ruske turističke industrije. Broj ruskih turista izvan granica dodatno je smanjen zbog neslužbene zabrane putovanja u inozemstvo koja je postavljena službenicima osiguranja i policije. Zabrana je uvelike zaslužna za prošlogodišnji bankrot gotovo 30 ruskih turoperatera.

Ovakav pad je loša vijest za turističke destinacije u Europi i izvan nje jer su trgovine, kafići, restorani i lječilišta već navikli da Rusi troše mnogo novaca na luksuz. Čak i zemlje koje su obično privlačile samo mali broj ruskih turista, pretrpjt će posljedice.

“Ruski turisti naručuju odnosno, su naručivali, posebne usluge, troše velike količine novaca u trgovinama, barovima i restoranima. Odu li u terme, koristit će sve usluge koje im se nude i to svaki dan”, izjavila je Tyurina.

Istraživanja provedena prije ove krize pokazala su da su Rusi dnevno trošili oko 170 eura (183 dolara) na svome ljetovanju u Hrvatskoj, rekao je Ivor Vucelić, direktor za marketing i prodaju kompanije TUI. Trošili su tri puta više nego Njemci čija je potrošnja bila u prosjeku oko 5o eura dnevno (54 dolara).

Europa se osjeća priklješteno

Predviđa se da će se kriza u Rusiji najviše osjetiti u europskim destinacijama. U usporedbi sa prošlom godinom, ruski je rubalj u odnosu na euro pao za gotovo 25% što je izazvalo porast troškova putovanja u Europu.

Posljedice ovog udarca se već mogu vidjeti. Prema podacima poduzeća Global Blue koje se bavi povratom poreza, ukupni izdaci za neoporezivu kupnju u inozemstvu pali su, u odnosu na isti period prošle godine, za 43% u Španjolskoj, 54% u Grčkoj i 56% u Italiji. Uzrok ovim brojkama su smanjanje broja posjetitelja kao i potrošnje onih koji se ipak odluče na putovanje.

Najveće gubitke u Europi pretrpjet će Grčka, Španjolska i Italija. Grčka se u prvih 9 mjeseci 2014. godine mogla pohvaliti sa gotovo milijun ruskih turista, slijede ju Španjolska sa 883 tisuće, i Italija sa 635 tisuća ruskih turista. U stopu su ih slijedile Njemačka, Francuska i Češka.

Dok se u skupljim destinacijama bilježi pad dolazaka ruskih turista, jeftinijim destinacijama kao što su Bugarska i Crna Gora raste broj ranog bookinga, izjavio je Vucelić. Jedna neočekivana svijetla točka u cijeloj ovoj situaciji je spremnost dijela europskih veleposlanstava na izdavanje viza za višestruke ulaske u državu.

“To je paradoksalna situacija. S jedne strane, odnosi sa Europom su loši, a s druge strane, europske države pozivaju ruske turiste na dolazak jer gube novac”, rekla je Tyurina.

Popularne destinacije i dalje ostaju jake 

Zbog ekonomske krize u Rusiji, Turska i Egipat su trebale pretrpjeti najveće gubitke. U prvih 9 mjeseci prošle godine, Turska je prednjačila među ostalim destinacijama sa preko 3 milijuna ruskih turista, slijedio ju je Egipat sa skoro 2 milijuna turista. No međutim, ove su destinacije postale još popularnije sa 15% više ruskih turista u odnosu na prošlu, 2014. godinu, rekao je to Dmitrij Gorin, potpredsjednik Udruge turoperatora iz Rusije.

Tajna njihovog uspjeha je dvostruka. Turska i Egipat su produbile svoju blisku suradnju sa ruskim turoperaterima kako bi zadržali prljev njihovih turista. Turska vlada je na primjer, predložila subvencioniranje turoperatera, dajući im 6,000 dolara za svaki let iz Rusije do ljetovališta u Turskoj, rekao je Gorin.

U isto vrijeme, čini se da ova omiljena ljetovališta profitiraju upravo zahvaljujući krizi zbog koje se Rusi odlučuju za ekonomičnija putovanja izjegavajući skupe europske destinacije. Umjesto da riskiraju nakupljanje last-minute troškova, Rusi biraju all-inclusive aranžmane sa uljučenom cijenom obroka, izleta pa čak i sladoleda za djecu.

A kad je riječ o all-inclusive ljetovanjima, “Turska i Egipat su kraljevi”, izjavio je Vucelić iz TUI-a.

Izvor: The Moscow Times

Želite li upoznati sve ljepote Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu