Gazprom traži ustupke kako bi kupio grčkog plinskog distributera

Ruski Gazprom traži od Atene bolje uvjete kako bi ga potaknula da kupi jedinog grčkog distributera plina DEPA, koristeći svoju poziciju jedinog velikog kandidata za njegovu kupnju. Čelnici Gazproma stigli su u Atenu po treći put kako bi zatražili jamstva da će DEPA-ini klijenti, teško pogođeni mjerama štednje, podmiriti neplaćene obveze od ukupno 380 milijuna eura. Rusi također žele biti oslobođeni obveze plaćanja pologa u iznosu 20 posto kupovne cijene DEPA-e dok transakciju ne odobri Europska unija. Grčka je već pristala smanjiti to jamstvo, a nastoji riješiti i DEPA-in problem s likvidnošću.

Gazprom je prošle godine dao neobvezujuću ponudu prema kojoj je za grčko poduzeće spreman platiti 900 milijuna eura. Rok za podnošenje obvezujućih ponuda za DEPA-u, koja je prošle godine ostvarila neto dobit od 106 milijuna eura, jest 29. svibnja.

Ruski je div već sada glavni DEPA-in dobavljač i prošle joj je godine isporučio 60 posto ukupno nabavljenog plina. U 2011. smanjio je nabavnu cijenu tog energenta oko sedam posto. Grčki energentski akteri tvrde pak da su te cijene i dalje visoke u usporedbi s onima koje Gazprom naplaćuje u drugim dijelovima Europe gdje ima veću konkurenciju.

Prema grčkim izvorima bliskim prodaji, Gazprom strahuje da bi Europska unija mogla blokirati kupnju DEPA-e. U tom bi slučaju izgubio položeni iznos.

« Vrati se na prethodnu stranicu