Gazprom seli iz Banje Luke u Sarajevo

 SARAJEVO – Kompletna uprava i menadžment većinski ruske firme NIS Petrol Banja Luka napušta ovu firmu i u ponedjeljak, 11. studenog, prelazi raditi u Sarajevo.

Rusi u suštini gase glavnu firmu u Srbiji, a jačaju kćerku firmu u BiH koja upravlja svim OMV-ovim pumpama koje su kupili. Ruska firma „Gazprom” je preko NIS Petrola Banja Luka kupila G-Petrol Sarajevo koji upravlja sa 28 pumpi preuzetih od OMV-a. NIS Petrol Banja Luka će biti ugašen. Trenutno u njemu ostaje raditi pet do šest zaposlenih dok se ne okončaju formalnosti oko prestanka rada. Direktor G-Petrola Sarajevo i NIS Petrola Banja Luka je Branko Radujko. Gazprom odlazi gdje su bolji uvjeti za poslovanje i to nema nikakve veze sa politikom, tvrde  u upravi ove firme. Kažu da je pored manjih poreznih davanja, tržište BiH lakše osvojiti iz Sarajeva.
Ruse u njihovoj odluci očigledno nije spriječilo ni to što im je Srbija, bez javnog , dala sva potencijalna nalazišta nafte i plina na svojoj teritoriji i to u narednih nekoliko desetljeća. NIS Petrol Srbija je sa ruskom firmom Zarubežnjeft osnovao preduzeće Jadran-Naftagas kojem je Vlada Republike Srbije 26. rujna 2011. godine dala ekskluzivnu koncesiju na 28 godina (tri godine za istraživanja i 25 godina za eksploatacije) na korištenje svih količina sirove nafte i plina koje pronađu na teritoriju Republike Srbije. Ovu odluku Vlade, iako se radi o eksploataciji prirodnog bogatstva, nikada nije razmatrala niti odobrila Narodna skupština Republike Srbije.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu