Gazprom Neft se uključuje u nadmetanje za naftu i plin na Jadranu

Gazprom Neft se planira uključiti u nadmetanje za koncesiju nad istraživanjem i eksploatacijom ugljikovodika na jadranskih blokovima, ali ne vodi pregovore o kupovini udjela u hrvatskoj Ini, izjavio je novinarima direktor Gazprom Nefta Aleksandar Djukov.  Mi imamo svoju «tvrtku-kćer» u Hrvatskoj koja je i osnovana sa svrhom dobivanja licencija u ovakvim natječajima. Zasad ne razmatramo osnivanje nekakvih konzorcija za sudjelovanje u ovim natječajima, ali sve je moguće – izjavio je Djukov.

Kako je poznato, Hrvatska je objavila natječaj za istraživanje i eksploataciju 29 polja s potencijalnim nalazištima nafte i plina u Jadranskom moru. Ponude će se zaprimati do 3. studenog, a rezultati natječaja će biti poznati 2015. godine.

Glasnogovornik ministarstva gospodarstva Tomislav Cerovec izjavio je da su interes za polja pokazali Gazprom i Lukoil, a hrvatski mediji među zainteresirane strane ubrajali su i Rosneft. Osim toga, prema riječima predstavnika Vlade RH, interes za polja pokazivali su i kompanije: INA, RWE, Enel, Nippon, Nippon, Hellenic Petroleum, Huntoil, Petroceltic i Turskish Petroleum.

Komentirajući interes Gazprom Nefta o kupovini udjela u hrvatskoj kompaniji INA-i, Djukov je rekao: «Ine nam potencijalno može biti zanimljiva jer smo već prisutni u toj regiji, ali trenutno ne vodimo pregovore o kupovini Ine».

Hrvatski mediji su navodili da Rosneft i Gazprom Neft vode pregovore o mogućoj kupnji udjela u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA. Prema njihovim navodima, obje ruske kompanije su zainteresirane za kupnju 49,1% Ine koji su u vlasništvu mađarskog MOL-a, a spominjan je i interes određene američke kompanije.

INA je najveća hrvatska naftna i plinska kompanija. U njenom su vlasništvu dvije rafinerija nafte i mreža benzinski crpki, a kompanija posjeduje bušotine u Egiptu i Angoli.

Izvor: Vedomosti.ru

Trebate li pomoć u planiranju putovanja u Rusiju, ishođenju viza za Rusiju, avionskim kartama ili smještaju u Rusiji – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje agencije rado će Vam pomoći i pružiti svu potrebnu podršku.

« Vrati se na prethodnu stranicu