Gazpromnjeft spreman doći u Hrvatsku

Jedna od najvećih ruskih naftnih kompanija Gazpromnjeft namjerava se boriti za pravo prerade nalazišta ugljikovodika u Hrvatskoj. Za jadranska nalazišta već se zainteresiralo više od 20 svjetskih kompanija, no Zagreb će tek na proljeće javiti tko je izabran.

Prošle je jeseni postalo poznato da je Hrvatska u svojem pojasu na Jadranskom moru otkrila naftu. Preliminarne zalihe procjenjuju se na 3 milijarde barela. To će omogućiti Hrvatskoj da postane, prema izjavama vlade, „malena Norveška“, odnosno pretvorit će se iz uvoznika crnog zlata u izvornika. Boris Šmeljev, voditelj Centra za vanjsku politiku Rusije Instituta za ekonomiju, ističe da će se ambiciozni planovi Zagreba ostvariti kad dobiju točne iznose o količini nafte.

„Zasad je teško reći kakve šanse ima Hrvatska da postane ͵malena Norveška’. U svakom slučaju Hrvatska se može osigurati naftom i plinom. Jasno je i to da će određenu količinu energetskih resursa moći isporučivati što je krajnje važno za tu državu. “

Među kompanijama koje čekaju u redu na dražbi je i američka ExxonMobil, britanska BP, francuska Total i talijanska ENI. Ruski Gazpromnjeft također im je ozbiljna konkurencija. Vadim Jakovljev, prvi zamjenik generalnog direktora kompanije,  izjavio je: „Ako treba, spremni smo čak već sutra doći u Hrvatsku!“. Strateški interes kompanije u potpunosti je logičan, objašnjava voditelj analitičkog odjela investicijske kompanije Zerich Kapital Managment Nikolaj Podljevski.

„Zanimanje je povezano s tradicionalnom željom da Rusija što jače učvrsti svoj položaj na Balkanskom poluotoku. Tamo postoji mogućnost razvoja Južnog toka i, u skladu s tim, bitnog širenja mreže kupaca ruske nafte i plina“.

IZVOR: http://ruskivjesnik.com

Za pitanja o putovanjima u Rusiju, o vizama za Rusiju,  organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu