Exxon na mukama zbog američkih sankcija Rusiji

Exxon na mukama zbog američkih sankcija Rusiji

exxon

Osim Kremlja, i najveća američka naftna kompanija ExxonMobile nada se da će zapadne sankcije protiv Rusije biti kratkog vijeka.

U suprotnom, Exxonu iz ruku izmiče posao koji bi mu trebao osigurati mirnu budućnost barem do sredine ovog stoljeća. Nakon što je ruska naftna kompanija Rosnjeft tijekom vikenda objavila da je u Arktičkom oceanu otkrila izrazito bogato nalazište nafte i plina, Exxon – koji je s Rosnjeftom zajednički radio na tom polju – ne može zbog sankcija sudjelovati u tom projektu. Exxonovi stručnjaci za nekoliko dana morat će napustiti prvo nalazište, a suradnja na ostalih devet polja je suspendirana.

To je veliki udarac za Amerikance koji su do prije nekoliko godina uspjeli osigurati sjajan položaj u Rusiji u odnosu na ostale zapadne naftne kompanije, dijelom zahvaljujući i velikim simpatijama koje šef Rosnjefta Igor Sečin gaji prema Exxonu. Iako je naglasio da Rosnjeft može samostalno nastaviti istraživanje arktičkih naftnih bogatstava, dodao je i da ne planira mijenjati partnera u ovom naftaškom poslu stoljeća. Logično, sankcije ne podupire ni Exxon. Njegov izvršni direktor Rex Tillerson koji je bio na čelu Exxonovih ruskih operacija krajem 90-ih, na svibanjskoj skupštini dioničara jasno je kazao da Exxon ne podupiremo sankcije jer ih ne smatra efikasnima.

Izvor: poslovni.hr

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu