EuroChem ulaže unatoč neizvjesnom tržištu gnojiva

Ruski Euro Chem, jedan od deset najboljih  svjetskih proizvođača mineralnog gnojiva,  nastavit će s planovima za razvoj kalijevog gnojiva u Rusiji, a možda se upustiti i u druge projekte, najavio je glavni financijski direktor Andrey Ilyin.

EuroChem, kontrolira biznismen Andrej Melnichenko, te velikim ulaganjima u razvojne projekte pokušava postati globalni igrač, unatoč slabom tržištu gnojiva i strahu od globalne zasićenosti tla hranjivim tvarima.

“Imamo nekoliko stotina projekata, koje zajedno s investicijskim programom iznose oko 1 milijardu dolara godišnje”, rekao je Ilyin.

Euro Chem, čiji je ukupni dug sada 3,5 milijarde dolara, ima 4,5 dolara milijardi težak investicijski program za sljedećih pet godina. Podigli su 1,3 milijarde dolara za refinanciranje duga u kolovozu  pa je omjer neto duga / EBITDA između 2,0 i 2,5 sada.

Ilyin nije želio reći koji bi projekti mogli biti stavljeni na čekanje. EuroChem planira donijeti konačnu odluku o svom projektu vrijednom 1,5 milijarde dolara za izgradnju postrojenja za proizvodnju amonijaka i uree u SAD-u. sljedeće godine.

Tvrtka se drži planova za pokretanje proizvodnje kalijevog gnojiva u Rusiji oko 2017.. U rudnicima se očekuje kapacitet od 8,3 milijuna tona kalijevog gnojiva do 2022.

Rusije Uralkali, najveći svjetski proizvođač kalijevog gnojiva, a nakon napuštanja izvoznog kartela s Belaruskalijem u srpnju, traži kako bi se povećao volumen prodaje.

« Vrati se na prethodnu stranicu