EU želi smanjiti ovisnost o ruskom plinu

Europska unija odlučila je poduzeti hitne mjere kako bi smanjila ovisnost o ruskom plinu. Posljedica je to događaja u Ukrajini i pripajanja poluotoka Krima Rusiji. Europska komisija treba do lipnja predložiti sveobuhvatan plan za smanjivanje energetske ovisnosti EU.

Prikaz potrošnje ruskog plina. Najveći su uvoznici Ukrajina i Njemačka.  (Izvor:  www.agorafinancial.com)

Poznato je da je Europin glavni opskrbljivač plinom i naftom Rusija. “EU svoju ovisnost o Rusiji može smanjiti daljnjom diversifikacijom dobavljača, razvojem i daljnjom eksploatacijom svojih obnovljivih i alternativnih izvora energije kao što je plin iz škriljevca, povećanjem uvoza LNG-a iz Katara i SAD-a, osuvremenjivanjem svoje infrastrukture kako bi energija mogla lakše kružiti Unutarnjim tržištem energije u EU te razvojem plinskih polja na istočnom Sredozemlju”, rekla je za SETimes Nicole Bockstaller, predstavnica za pitanja energetske politike u uredu europskog povjerenika za energetiku Günthera Oettingera.

Također može povećati svoje napore na planu energetske učinkovitosti. Uštedom energije smanjila bi se količina resursa koja se uvozi.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy rekao je kako će Unija o okviru energetske sigurnosti raspravljati u lipnju. “Europa intenzivira napore … na smanjivanju energetske ovisnosti, osobito o Rusiji, smanjivanjem potrošnje energije, zbog povećanja energetske učinkovitosti, diversifikacije nabavnih pravaca prema i unutar Europe te širenja spektra energetskih izvora, osobito obnovljivih”, rekao je Van Rompuy.

Ukrajina je tranzitna država za rusku energiju koju se koristi u EU, pri čemu Rusija trenutačno Europskoj uniji osigurava oko jedne trećine ukupnih energetskih potreba EU. To predstavlja oko 53 posto godišnjeg izvoza ruskog plina, odnosno oko 17 milijardi eura godišnje.

“Trebali bismo se okrenuti dugoročnoj energetskoj diversifikaciji, sigurnosti i elastičnosti diljem Europe, i to je nešto što ćemo vrlo odlučno provoditi”, rekao je britanski premijer David Cameron, kako prenosi AFP. “Rusija treba Europu više nego što EU treba Rusiju.”

U više država, kao što su Poljska, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Finska i baltičke države, ruska državna plinska kompanija Gazprom jedini je opskrbljivač.

Otilia Nutu, stručnjakinja za energetiku u ExpertForumu, vodećem rumunjskom “think tanku”, istaknula je kako je Rumunjska ovisna o Gazpromu za 25 do 30 posto svoje potrošnje plina, no posjeduje pričuve koje bi, po sadašnjoj potrošnji, mogle potrajati do 15 godina.

“Rumunjsko tržište plina uskoro će se liberalizirati, a to znači porast cijena što dovodi do niže potrošnje. Niža potražnja u kombinaciji s konkurencijom između novih igrača na tržištu nakon liberalizacije znači manju ovisnost o uvozu”, rekla je Nutu za SETimes.

Barbora Jaksova, predstavnica za komunikacije u Tajništvu Energetske zajednice, koja se fokusira na opskrbu plinom Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Ukrajine, rekla je kako bi članice zajednice mogle imati koristi od mjera EU za diversifikaciju opskrbnih pravaca, s obzirom da su mnoge od njih snažno ovisne o ruskom plinu.

“Plinovodi prema EU, iz država kao što je Azerbajdžan, također mogu potaknuti razvoj tržišta plina i povećati sigurnost opskrbe u regiji jugoistočne Europe”, rekla je Jaksova za SETimes.

Izvor: SETimes.com

Atlantis Travel u suradnji s portalom Russia.hr donosi brojne novosti iz poslovnog svijeta Rusije, ruske kulture i turizma, zanimljiva putovanju u Rusijute brojne korisne informacije zanimljivosti o ruskim destinacijama.

Zanima li vas putovanju u Rusiju, povoljne avionske karte i vize za Rusiju, smještaj u Rusiji, organizacija raznih seminara i poslovnih sajmova u Rusiji, možete se obratiti agenciji Atlantis Travel – stručnjacima za Rusiju uz koje ćete se u Rusiji osjećati kao kod kuće.

« Vrati se na prethodnu stranicu