EU neće otvoriti granice za ruske turiste u sljedeća dva tjedna

EU može ostaviti svoje granice zatvorene za građane Rusije, Sjedinjenih Država i Brazila čak i nakon otvaranja Schengenske zone za treće zemlje. To je objavio u utorak, 23. lipnja, The New York Times. U članku se pojašnjava da službenici Europske komisije sastavljaju popise stranih država s kojima se planira postupno obnavljanje međusobnih putovanja od 1. srpnja. Štoviše, oni će biti podijeljeni u dvije kategorije: za neke je moguće potpuno ukloniti prepreke za prelazak granice EU, za druge je to samo djelomično.

Obje liste temelje se na načinu na koji se zemlje bave pandemijom koronavirusa. Na primjer, Europska komisija smatra turističku razmjenu s Kinom prihvatljivom, gdje je prvi put zabilježen izbijanje COVID-19. Istovremeno, Rusija i Sjedinjene Države ostaju na crnoj listi prema parametrima Bruxellesa. Glavni kriterij je prosječni broj novih infekcija u 14 dana na 100 tisuća ljudi. U Europi zahtijevaju da ne pređe 16 zaraženih, ali u Ruskoj Federaciji ta brojka je i dalje na 80. Ipak, Europska komisija namjerava svaka dva tjedna proučavati podatke o broju bolesnika s koronavirusom u trećim zemljama i ažurirati svoje preporuke.

Treba reći da, osim epidemiološke situacije, postoji još nekoliko parametara na temelju kojih će EU odlučiti o ukidanju ograničenja putovanja u schengenskom području.

Prema Schengenvisainfo, uzimaju se u obzir poštivanje preporuka ICAO i EASA zračnim lukama i aviokompanijama u vezi s sigurnosnim protokolom za pandemiju. Međutim, u tom pogledu, ruski prijevoznici su aktivni i već su ažurirali svoja pravila o usluzi prijevoza putnika u skladu sa zahtjevima Europske zrakoplovne agencije. Osim toga, Bruxelles će uzeti u obzir i druge čimbenike: pristanak države na paritetno otvaranje granica s EU-om i ukidanje barem jedne članice schengenske zone ograničenja putovanja za dotičnu zemlju.


Izvor: https://www.tourdom.ru

« Vrati se na prethodnu stranicu