Državljani Moldavije više ne trebaju vizu za EU

Europska unija je ukinula vize za putovanja državljana Moldavije u “šengenski prostor” EU, pa će gradjani ove zemlje od tri i po milijuna stanovnika moći isto kao i državljani Zapadnog Balkana, da s biometrijskim putovnicama putuju i ostaju najviše tri mjeseca u EU.

Gradjani Moldavije s biometrijskim putovnicama nemaju pravo boravka, niti da rade u Uniji.

Ponovo mogu doći na tri mjeseca u turizam, posjete i slične vrste boravka, tek pošto protekne tri mjeseca od posljednjeg tromjesečnog boravka u “šengenskom prostoru” EU.

Obrazlažući ovu odluku EU, europska povjerenica za unutrašnje poslove Cecilia Malmström je izjavila da je ukidanje viza za kratkoročna putovanja državljana Moldavije i “nagrada vlastima Moldavije za uložene napore” u sprovodjenju svih uvjeta za ukidanje viza EU.

“To je također odličan primjer za druge zemlje regije, koji pokazuje da snažna politička posvećenost i istinska primjena reformi donose i opipljive rezultate”, istakla je povjerenica Malmström.

EU je sa Moldavijom koja sudjeluje u europskoj inicijativi Istočno partnerstvo, pokrenula dijalog o viznoj liberalizaciji u lipnju 2010. Prethodno je Bruxelles 2008. olakšao izdavanje viza za građane Moldavije, odnosno pojednostavio i ubrzalo procedure i smanjio naknade. Sa svoje strane, Moldavija je ukinula vize za građane EU 1. januara 2007.

Zajedno s Gruzijom prošlog studenog Moldavija je parafirala sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini s EU, a lideri EU su na sastanku 20. i 21. ožujka odlučili potpisati sporazume o pridruživanju sa tim zemlja najkasnije do lipnja 2014.

Moldavija bi, ako odluči da se približi EU, mogla da se kao Ukrajina suoči sa pritiscima iz Moskve, piše EurActiv.com. Prema ocjeni stručnjaka, ozbiljan udarac moldavskoj ekonomiji bi nanijela eventualna odluka Moskve da zabrani uvoz moldavskog voća i povrća ili da ograniči mogućnost Moldavcima da dolaze u Rusiju na privremeni rad.

Radnici na privremenom radu u inostranstvu samo su ove godine doprinijeli moldavskoj ekonomiji sa dvije milijarde eura, od čega 60% potiče od radnika na privremenom radu u Rusiji, piše EurActiv.com.

Prema rezultatima istraživanja Instituta za javne politike Moldavije objavljenog u četvrtak,međutim, 50 posto ispitanika ocjenilo je da ukidanje viza “nije važan dogadjaj, kako zbog toga što Moldavci nemaju sredstva za putovanje u EU, tako i zbog toga što su već imali putovnicu Rumunije koji im je omogućavao slobodan ulazak u Uniju. Mnogi Moldavci već putuju bez viza u EU pošto ih, prema neslužbenim procjenama, oko 400.000, a možda i više, već ima državljanstvo Rumunije, susjedne zemlja koja izdašno daje državljanstvo Moldavcima koji govore rumunski.

Izvor: Beta.rs, Euractiv.rs

Planirate li putovanje u Rusiju ili u jednu od zemalja bivšeg Sovjetskog saveza – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

« Vrati se na prethodnu stranicu