Do prve milijarde došli za samo dvije godine

Do prve milijarde došli za samo dvije godine

PPD (Prvo Plinarsko Društvo) je jedna od najbrže rastućih kompanija u Hrvatskoj i ostvaruje pet puta veći godišnji prihod od proračuna grada u kojem joj je sjedište.

 

prvo plinarsko drustvo Do prve milijarde

Nakon objave da će Rukometni klub Zagreb u budućnosti nositi ime tvrtke Prvo plinarsko društvo veći dio domaće javnosti, izvan stručnih krugova, prvi je put čuo za tu vukovarsku tvrtku.

Dapače, i brojni Vukovarci vjerojatno ne znaju da je u njihovu gradu, u Ulici kardinala Alojzija Stepinca, smještena jedna od najbržerastućih domaćih kompanija, najveći domaći trgovac prirodnim plinom i tvrtka čiji bi prihodi već ove godine mogli premašiti magičnu granicu od milijardu kuna. Danas kad tvrtka ostvaruje otprilike pet puta veće godišnje prihode od proračuna grada u kojem se nalazi, rijetki će povjerovati da je tek prije koju godinu Prvo plinarsko društvo bilo samo još jedan u nizu lokalnih distributera prirodnog plina, kakvih u Hrvatskoj ima na desetke, a onda je udvadeseterostručilo svoje prihode, postalo partner ruskog Gazproma – najvećeg svjetskog proizvođača plina te izraslo u jednu od najjačih kompanija za promet i trgovinu plinom, ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji.

Učio od Nijemaca

Još rjeđi među njima povjerovat će da su im za taj nevjerojatniposlovni uzlet bile potrebne samo dvije godine. Čovjek koji stoji iza tog strelovitog uspona vukovarske kompanije četrdesetogodišnji je osječki ekonomist Pavao Vujnovac, vlasnik tvrtke koji je u Prvo plinarsko društvo stigao 2006. godine zaposlivši se u komercijalnom odjelu tvrtke, praktički bez ikakvog iskustva rada u energetskom sektoru. Godinu dana radio je kao prodajni predstavnik, onda je unaprijeđen na poziciju financijskog, a uskoro i generalnog direktora tvrtke.

Tvrtka je tada bila fokusirana na posao lokalne distribucije i opskrbe plinom, a plinskog tržišta u Hrvatskoj nije ni bilo. Ina je bila zadužena za opskrbu plinom, lokalni distributeri kupovali od nje po reguliranoj cijeni te to prodavali kupcima. Prvo plinarsko društvo tada je bilo u vlasništvu njemačkog diva E.Ona, no zbog promjena u kompanijskoj strukturi te poslovnoj politici Nijemci su se odlučili povući iz Hrvatske.

Vujnovac, koji je suradnjom s Nijemcima imao priliku steći uvid u funkcioniranje liberaliziranog tržišta plina, odlučio je preuzeti rizik te preuzeo tvrtku u teškoj financijskoj situaciji. Uskoro je hrvatsko tržište liberalizirano, a PPD je faktički bio jedini tržišni igrač sa znanjem, resursima i organizacijskom strukturom spremnom da na njemu konkurira.

Najmodernija mreža

Prvi veći ugovor Prvo plinarsko društvo u suradnji s E.Onom sklopilo je sa zagrebačkom Gradskom plinarom krajem 2011. godine, a već iduće godine tvrtka je počela opskrbljivati i dva najveća potrošača prirodnog plina u Hrvatskoj – Hrvatsku elektroprivredu i kutinsku Petrokemiju.

Već krajem 2012. godine Prvo plinarsko društvo radi ključan korak naprijed u svom poslovanju postajući lokalni partner ruskog Gazproma. Taj status omogućio im je još konkurentniju cijenu plina i rast.

Tvrtka danas ima 50 zaposlenih, posluje na dvije lokacije u Zagrebu i Vukovaru, a na krajnjem istoku Hrvatske upravlja i najmodernijom distributivnom plinskom mrežom u zemlji. Kada u iduće dvije godine krene i planirana liberalizacija opskrbe plinom kućanstava, Prvo plinarsko društvo jamačno će biti među prvim alternativnim opskrbljivačima koji će se pojaviti, a Vukovar bi posredno – barem u komercijalnom smislu – mogao dobiti titulu plinskog središta Hrvatske.

 

Izvor: Večernji list

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju i zemlje bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanjtu.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu