Covid putovnice u Rusiji

Od 1.siječnja 2021. Rusima će se izdavati “covid putovnica”. Takva “putovnica” može se ishoditi samostalno na web portalu državnih usluga preko osobnog profila. Pretpostavlja se da će putovnica biti u elektronskom obliku. Ispunjavanje  će započeti s oznakom o cijepljenju protiv COVID-19, a u budućnosti ova putovnica bi mogla sadržavati podatke i o drugim cijepljenjima.

Za što je potrebna covid putovnica?

Jedno od područja primjene imunološke putovnice su putovanja između zemalja. Takve putovnice ili potvrde potrebne su za putovanja i minimizaciju rizika od širenja zaraze te izbjegavanja obaveznog odlaska u karantenu po dolasku u drugu zemlju. Međutim, još nije jasno kako će se imunološke putovnice nekih zemalja smatrati valjanima na teritoriju drugih država. Na primjer, hoće li se uzeti u obzir kojim je cjepivom cijepljena osoba, razina proizvodnje antitijela i drugi parametri, te hoće li se za to izraditi posebni sporazumi između država. U međuvremenu, Međunarodno udruženje zračnog prometa IATA izradilo je svoje nacrte dokumenata kako bi se omogućilo putovanje tijekom pandemije i kada se širenje koronavirusa konačno stavi pod kontrolu. Ovo je vrsta putne isprave koja se može izdati na daljinu, a sadržavati će informacije o svim PCR testovima koje ste napravili, o cijepljenju protiv Covida, i podatke vaše putovnice. U skladu s trenutnim podacima, sustav će generirati QR kod koji će služiti kao dozvola za odlazak.

Kako je u drugim zemljama?

“Covid putovnice” sada se testiraju u Izraelu. U ovoj su zemlji dobile naziv “zelena putovnica” i izdavati će se svim osobama cijepljenim protiv Covida od 17. siječnja 2021. godine.

Španjolska će krenuti drugim putem, zemlja će prikupljati podatke o onima koji su odbili cijepljenje. U skladu s tim, država će podijeliti ove informacije s drugim zemljama EU-a. A u budućnosti će se u Europi pojaviti zajednička baza podataka o imunizaciji Europljana od Covida.

Prema Reutersu, Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje zemljama da prikupljaju baze podataka o onima koji su imali korona virusnu infekciju, te predlaže da se usredotoče na razvoj sustava registracije za one cijepljene protiv COVID-19. Prema agenciji TASS, WHO putovnicu cijepljenih ne smatra nečim izvanrednim i nastavlja se baviti pitanjem koja se verzija podataka o cijepljenju koje je osoba donijela može koristiti u svim zemljama. Glasnogovornik WHO-a Tariq Yazarevich rekao je da će to biti dobro poznata kartica koja sadrži podatke o cjepivima koja su dana ljudima.

https://www.kp.ru/daily/27224.3/4347124/

« Vrati se na prethodnu stranicu