Chuysky Trakt: sibirski Put svile

Chuysky Trakt: sibirski Put svile

Cestom Chuysky Trakt, najljepšom altajskom cestom,  možete putovati biciklom ili automobilom. Vidjet ćete, ne samo pećine, jezera, rijeke, Belukha goru i stepe, već ćete se upoznati i sa ruskom ruralnom kulturom, svakodnevicom altajskih Kazaha i doživjeti duh divljeg, iskonskog Sibira.

Chuysky-tract

Chuysky Trakt, koji se proteže preko 1,000 kilometara, počinje u Novosibirsku (na 2,812 kilometara udaljenosti od Moskve), a prolazi preko altajskog teritorija i Republike Altaj pa sve do ruske granice sa Mongolijom. Ovo je najljepša sibirska asfaltirana cesta koja fascinira i one najveće putnike: oduševit će vas pogled na malena sela i njihove planinske krajolike. Tek nakon što prođete snijegom prekrivene vrhove Belukha gore počinje prava stepska vegetacija.

Prošlogodišnje izdanje “National Geographic Travelera” uvrstilo je Chuysky Trakt na listu top-10 najljepših putovanja cestom u svijetu. Smjestili su ga u rang sa Dalton Highway u SAD-u i National Route 40 u Argentini, uz napomenu da je “prijelaz Chuysky Trakta ravan prelasku cijele Rusije.”

Sibirski Put svile

Postoji bliska povezanost između ove ceste i povijesti Altaja zbog njene komercijalne važnosti kao i činjenice da je najprometnija cesta ovoga kraja. Već u 3,000-toj godini prije Krista, sibirski trgovci putovali su karavanama natovareni robom iz svih krajeva Azije, postavljajući temelje za sjeverni ogranak  Velikog Puta svile.

Sve do samoga početka 20. stoljeća Chuysky Trakt bio je pogibeljan planinski put koji su trgovci mogli prijeći samo na konju. Tek je 1901. godine započela izgradnja ceste, a 1930. godine lokalnim su se radnicima u izgradnji pridružili i zatvorenici iz obližnjeg logora.

Danas je autocesta M-52 u potpunosti asfaltirana. Godišnje ju prijeđe na tisuće trgovaca iz Azije i Sibira ali također i turisti iz svih krajeva Rusije i iz inozemstva.

Doživljaji stranih pustolovaca u Sibiru
sibirski Put svile

Unatoč velikoj udaljenosti od Altajske regije te udaljenosti od Ruske metropole, mnogi stranci dolaze ovdje. Heidi Bradner, fotografkinja dobro poznata po svojim foto-esejima Sibira, Aljaske i Čečenije napravila je fotoreportažu o Chuysky Traktu nazvavši ju “Lyudi na granitsakh” (Ljudi na granicama).

Posebno je zanimljivo putovanje kroz Altai Briana Dupeea i Zanda B. Martina, koji su u svibnju 2014. godine Trakt prešli biciklom nakon čega su nastavili sa svojim putovanjem u Mongoliju, Kazahstan i Kinu. Na svojem su blogu napisali ovo:

“Cesta se spušta, nakon toga nađemo se na putu preko visoravni i dolina koja vodi prema Katunu i hladnoj, suhoj i stepskoj klimi. Cesta je dobra, lako se njome navigira: skrenete li sa ceste, idete u krivom smjeru. Ova 500 kilometara duga staza prolazi kroz samo srce ovog područja, a mi je pratimo cijelim putem kroz mala sela okupljena uz šljunčane rijeke. Stada ovaca i koza šetaju po brdima koja se otapaju, poneka uz budno oko psa čuvara i pastira na motociklima. Krave i svinje marširaju preko polja u blizini kuće, iako svinje polako nestaju s vidika kako se približavamo teritoriju muslimanskih manjina na području Altaja i Kazahstana. Altaj je ovdje vjerski raznolik, od ruskog pravoslavlja, islama, tengrizma, tibetanskog budizma te nešto manje rasprostranjenog šamanizma- drevne religije, načina iscjeljenja te jednog od najstarijih poznatih oblika duhovnosti na Zemlji. Kako napuštamo katunsku dolinu i prilazimo Čuji, tako prolazimo pored posljednje crkve u selu Aktaš te ulazimo u područje čujske stepe- suho i neplodno poručje visoke nadmorske visine okruženo planinama. Ulaskom u pogranični grad Koch Agash, prolazimo pored naše prve džamije, skromne drvene građevine, obojene u zeleno sa polumjesecom od kovanog lima na vrhu.”

sibirski Put svile

I vozači automobila i biciklisti trebali bi odvojiti barem tjedan dana za prolazak Chuysky Traktom jer se ovdje zaista ima što vidjeti. Možete posjetiti muzej posvećen Chuysky Traktu u Biysku, dok ćete u selu Srostki naći muzej posvećen poznatom ruskom redatelju, glumcu i piscu kratkih priča- Vasiliju Šukšinu koji je ovdje rođen i odrastao. Putujući cestom možete se odmoriti u taverni Spilja ili uz jezero Teletskoye, najveće jezero u Altaju.

Sa Seminsky Passa baca se predivan pogled na cestu i planine, dok u selu Zhana-Aul imate priliku posjetiti muzej Kazahske kulture koji se nalazi unutar autentične jurte (šator koji tradicionalno koriste nomadi u stepama središnje Azije). Chuysky Trakt pomoći će vam da shvatite na koji način se ovdje isprepliću ruska, kazahska i altajska kultura te će vam omogućiti da osjetite duh divljega Sibira.

Zand Martinov TrailerCircling the Golden Mountains.

 

Izvor: Ruski vjesnik

Želite li upoznati sve ljepote Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

 

« Vrati se na prethodnu stranicu