Čelnik Gazproma stiže u Hrvatsku

Čelnik ruske energetske kompanije Gazprom Aleksej Miller trebao bi stići u posjet Hrvatskoj, tijekom kojeg bi, kako se očekuje, trebao razgovarati s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem, javlja HRT.

Tijekom tih susreta ruska i hrvatska strana trebale bi razgovarati o nizu energetskih tema, a one koje će se zasigurno naći na stolu su sudjelovanje ruske strane u istraživanju i eksploataciji nafte plina iz jadranskih i kontinentalnih ležišta u Hrvatskoj, plinovod Južni tok i budućnost Ine.

Te teme dobivaju na važnosti u svjetlu zbivanja koja su obilježila energetiku u Hrvatskoj i Europi posljednjih mjeseci. To su raspisivanje natječaja za istraživanje i eksploataciju potencijalnih nalazišta nafte i plina u Jadranskom moru, sudbina projekta Južni tok te prijepori hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o načinu upravljanja Inom.

Ina je jedna od strateških nacionalnih kompanija. Po meni mora biti regionalni energetski lider, a kad je netko regionalni energetski lider, onda je uvijek u fokusu interesa mnogih svjetskih partnera, izjavio je nedavno ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Hrvatska Vlada, a posebice Ministarstvo gospodarstva na čelu s ministrom Vrdoljakom, u posljednje vrijeme ističu da Hrvatska zbog svojega položaja, mogućih problema s opskrbom Europe iz Rusije, ali i jasno oblikovane energetske politike, ima priliku postati energetsko čvorište regije i jedna od bitnih ulaznih točaka za opskrbu Europe energentima.

Predstavnici Gazproma bili su u Agenciji za ugljikovodike, gdje su pregledali geološke podatke za Jadran, a očekuje se njihovo zanimanje i za podatke za kopneni dio Hrvatske.

U pogledu plinovoda Južni tok Hrvatska je početkom prošle godine s Gazpromom potpisivanjem plana aktivnosti službeno otvorila mogućnost gradnje odvojka tog plinovoda koji u dopremi ruskog plina Europi zaobilazi Ukrajinu, ali su stvari zapele jer nije osnovana tvrtka koja bi realizirala projekt.

Usto, Hrvatska, kad je riječ o Južnom toku, slijedi politiku EU-a prema kojoj je projekt protuzakonit jer bilateralni ugovori što su ih države kojima prolazi Južni tok sklapale s Rusijom nisu u skladu s energetskim propisima EU-a. Što se tiče Ine, u posljednje vrijeme se u svjetlu prijepora Vlade i mađarskog MOL-a o upravljanju Inom, u slučaju prodaje MOL-ova udjela u Ini kao mogući kupac spominjao Gazprom. No isto tako hrvatska je Vlada najavljivala izmjene Zakona o privatizaciji Ine prema kojima bi Vlada “kontrolirala” prodaju Ine tvrtkama izvan EU-a.

U tom smislu ministar Vrdoljak nedavno je izjavio da će se oprezno ići u izmjene Zakona o privatizaciji Ine te napraviti sve što je zakonom moguće i što je u skladu s preuzetim obvezama kako bi hrvatska država mogla utjecati na izbor partnera u Ini.

Ruski Gazprom jedna je od najvećih svjetskih energetskih kompanija. U većinskom je vlasništvu države. Posjeduje najveće svjetske rezerve prirodnog plina. S 13 posto globalne proizvodnje lider je među svjetskim kompanijama svoje vrste. Tijekom 2013. Grupa Gazprom proizvela je 487,4 milijarde prostornih metara plina.

Izvor: Business.hr

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu