Čelnici Gazproma s Milanovićem i Josipovićem

Čelnici ruskog Gazproma susreli su se danas s premijerom Zoranom Milanovićem i suradnicima, a nakon sastanka ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je da se razgovaralo o energetskoj politici Hrvatske, a da su Južni tok i Ina u razgovorima dotaknuti bez bitnih zaključaka.

Razgovaralo se o hrvatskim planovima istraživanja i proizvodnje nafte i plina te natječajima koji će uslijediti, rekao je Vrdoljak novinarima po završetku sastanka.

Kazao je da je Gazprom zainteresiran za sudjelovanje na natječajima za istraživanje i eksploataciju, da Hrvatska provodi politiku otvorenih vrata i da će tvrtke koje ispune najbolji interes za Hrvatsku i njezine građane pobijediti na natječajima.

Vrdoljak je dodao da je na sastanku prokomentirana situacija oko plinovoda Južnog toka i Ine, “bez ikakvih bitnih i konkretnih zaključaka”.

Na pitanje je li Gazprom zainteresiran više za hrvatski Jadran ili kontinent, odgovorio je da je to, koliko je on shvatio, kontinent.

Najavio je da će natječaji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na kontinentu biti objavljeni sredinom mjeseca.

Predsjednik Uprave Gazproma Aleksej Miller nije davao izjave, no Gazprom se oglasio priopćenjem u kojem ističe značajno povećanje isporuke plina Hrvatskoj.

Tako podsjeća da je u prvih šest mjeseci 2014. godine u Hrvatsku isporučeno 340 milijuna prostornih metara plina, što je 45 posto više nego u cijeloj 2013. godini.

U priopćenju se kaže kako se na sastancima s premijerom Milanovićem i predsjednikom Republike Hrvastke Ivom Josipovićem raspravljalo o trenutnom stanju i perspektivama suradnje u sektoru nafte i plina, a posebno o projektu Južni tok i izgradnji njegova ogranka u Hrvatskoj.

Posebna pozornost bila je posvećena perspektivama sudjelovanja Gazprom Njefta u natječajima za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.

Predsjednik Josipović primio čelnika Gazproma Millera

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je predsjednika Uprave Gazproma Alekseja Millera te zamjenika generalnog direktora Gazpromnefta Vladislava Barišnjikova s kojima je razgovarao o više tema, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Predsjednik je naglasio kako vodi politiku “otvorenih vrata” za razgovor sa svima čiji su poslovni planovi sukladni hrvatskim nacionalnim interesima. Hrvatska energetska politika, naši ekonomski interesi i europska energetska politika okvir su za odnose sa svim stranim partnerima.

Izaslanstvo Gazproma i Gazpromnjefta iskazalo je interes za prijavu na natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu koji se otvara 18. srpnja ove godine. Predsjednik Josipović zahvalio je na iskazanom interesu te istaknuo da će postupak odlučivanja na natječaju biti u cijelosti transparentan, s jednakim odnosom prema svim ponuđačima.

Razgovor se vodio i o drugim aktualnim temama energetske politike, uključivši projekt Južni tok i poziciju INA-e i drugih tvrtki na hrvatskom i europskom energetskom tržištu, navodi se u priopćenju.

Uz predsjednika Republike, sastanku je prisustvovao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Izvor: poslovni.hr

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu