Bugarski ministar žestoko brani Južni tok: ‘Zašto se ne stopira izvoz plina kroz Sjeverni tok?”

Ruski plinovod Južni tok ne smije se blokirati iz političkih razloga i Bugarska planira početi gradnju ove godine unatoč spora između Zapada i Rusije oko Ukrajine, izjavio je u četvrtak bugarski ministar energetike.

Budućnost 2.400 kilometara dugog plinovoda iz Rusije preko Crnog mora do južne Europe, čime se izbjegava Ukrajina, doveden je u pitanje nakon ruskog pripojenja Krima.

Na emotivnoj konferenciji za novinare u Sofiji, ministar Dragomir Stojnev optužio je članice EU-a za politički motivirani pokušaj “miniranja” projekta i pozvao EU da razmisli o učincima takvoga ponašanja na ostale članice.

Bugarska je članica EU-a i NATO-a, ali je u bliskim vezama s Rusijom i gotovo potpuno ovisi o ruskim energentima, zbog čega je nesklona kažnjavanju Rusije oštrijim sankcijama.

“Južni tok je dugoročni infrastrukturni projekt strateške važnosti. Sada ga oni (Europski parlament) pokušavaju zaustaviti. Kako ćemo se razvijati? Ova kriza pokazuje kako nemamo sigurnu opskrbu plinom za Bugarsku”, istaknuo je Stojnev.

“Bugarska je dio europske obitelji, što znači da se moramo ponašati u skladu s europskim politikama. No, solidarnost je jedno od temeljnih načela na kojima počiva EU. Europska komisija bi trebala uzeti u obzir negativne učinke svojih budućih akcija na svaku pojedinu članicu”, rekao je bugarski ministar.

Ukrajinska kriza ubrzala je napore EU-a da smanji energetsku ovisnost o Rusiji, dok Moskva već dugo vremena pokušava smanjiti oslanjanje na Ukrajinu kao glavnu rutu plinovoda za izvoz plina u Europu, svoje najveće tržište.

Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettlinger rekao je u ožujku da su razgovori s Rusijom oko odobrenja za gradnju Južnog toka u EU-u na čekanju.

No, Stojnev je najavio da će se Bugarska boriti za projekt i istaknuo da bi joj se trebala nadoknaditi šteta ako spor oko Ukrajine izazove energetsku krizu.

Također je predložio da bi Europska komisija, umjesto blokiranja Južnog toka, trebala zaustaviti uvoz ruskog plina u zapadnu Europu preko Sjevernog toka.

“Zašto se, na primjer, ne stopira izvoz plina kroz Sjeverni tok? To je jedna konkretna mjera. Zašto? No, čini se da treba žrtvovati Južni tok i da se mi s time moramo pomiriti. Ne! Bugarska, ova vlada, branit će nacionalne interese”, istaknuo je Stojnev.

Izvor: www.business.hr

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja u Moskvi i dr.gradovima Rusije, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu