Borba s korupcijom

U veljači je predsjednik Vladimir Putin uputio Državnoj Dumi na razmatranje nacrt zakona kojim se dužnosnicima zabranjuje posjedovanje bankovnih računa u inozemstvu i vrijednosnica stranih emitenata. Očekuje se da će to biti još jedan korak u sveobuhvatnoj kampanji koju su ruske vlasti pokrenule u borbi protiv korupcije jer su ruske vlasti odavno svjesne da je visoka razina korupcije najveća prijetnja ruskoj ekonomiji.

Ovim zakonom posjedovanje bankovnih računa u inozemstvu zabranjuje se svim državnim dužnosnicima, uključujući i članove vijeća direktora Centralne banke i dužnosnike subjekata Ruske Federacije i državnih korporacija, čak i za potrebe plaćanja obrazovanja i liječenja, dok će im biti dozvoljeno posjedovanje nepokretne imovine izvan granica Rusije, ali će ta imovina biti strogo evidentirana u Ruskoj Federaciji. Zakon predviđa da prekršitelj pravila može ostati bez posla. Taj će zakon biti važna faza u borbi protiv korupcije. Njegova prva žrtva je Vladimir Pehtin, šef komisije za etiku u Državnoj Dumi, koji je morao dobrovoljno predati mandat kada se ispostavilo da nije prijavio stan u Miamiu vrijedan nekoliko milijuna dolara. Osim toga, najmanje dva senatora planiraju iz sličnih razloga napustiti Vijeće federacije, tj. gornji dom parlamenta.

U Rusiji je 1. siječnja već stupio na snagu zakon „O kontroli usklađenosti troškova i prihoda osoba na državnim funkcijama i drugih osoba“, koji obvezuje dužnosnike na podnošenje izvještaja o prihodima i rashodima članova svoje obitelji. Za pružanje netočnih podataka ili zbog neusklađenosti rashoda s prihodima dobiva se otkaz, a dokumenti se predaju javnom tužiteljstvu radi dalje istrage. Zakonodavci se nadaju da će te mjere doprinijeti smanjenju slučajeva zlouporabe položaja ne samo na federalnoj, nego i na općinskoj razini, kao i u administraciji državnih korporacija.

Vlasti Rusije odavno su svjesne da je visoka razina korupcije najveća prijetnja ruskoj ekonomiji. U prosincu 2008. usvojen je zakon „O suprotstavljanju korupciji“. Putin je borbu protiv korupcije označio kao jedan od glavnih zadataka nakon povratka na čelo države 2012.

Borba protiv korupcije naročito je došla do izražaja prošle godine sredinom jeseni, kada se podigla prava bura. Sve je počelo od velikih korupcijskih afera u različitim državnim strukturama i tvrtkama, počevši od Ministarstva obrane, pa do Ministarstva regionalnog razvoja.  Ubrzo zatim, pažnja javnosti bila je prikovana za aferu oko O.A.D.-a „Ruski svemirski sustavi“, tvrtke koja je odgovorna za stvaranje svemirskog sustava GLONASS, kada je na račune fiktivnih tvrtki bilo prebačeno 6,5 milijardi rubalja (preko 210 milijuna dolara).

Ruski mediji aktivno osvjetljavaju borbu protiv korupcije. U centru njihove pažnje tijekom 2012. bilo je Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja, Ministarstvo za veze i masovne komunikacije, a također i federalne agencije „Roskosmos“, „Rostelekom“, „Rosgidromet“, „Rosimuščestvo“ i „Rosatom“. Iza svake afere stajala je osoba koja je po položaju bila u rangu ministra ili visokog federalnog dužnosnika. Mediji su osvijetlili sume pronevjerenog državnog novca.

Građani sve više primjećuju rezultate borbe protiv korupcije. Prema podacima Sveruskog centra za proučavanje javnog mnijenja te je rezultate 2007. primjećivalo 36%, a krajem 2012. već 45% ispitanika.

« Vrati se na prethodnu stranicu