Bit će štete od ruskih sankcija, ali ni približno kao u drugim članicama EU

Štete će biti, no Hrvatska će zabranu izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusku Federaciju proći manje bolno od većine članica Europske unije s obzirom na učinak koji bilježimo u trgovanju na tom tržištu.

Od 1,5 milijardi dolara zarađenih na izvozu hrane u 2013. Rusija je donijela 20 milijuna. Trendovi, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, nisu bolji ni u prvom kvartalu 2014. Izvoz hrane ukupno je donio 378 milijuna dolara, na Rusiju otpada 3,2 milijuna.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin ispunio je u četvrtak obećanje “o osveti”. Na sankcije EU uzvratio je jednogodišnjim embargom na uvoz hrane iz članica EU, SAD-a, Kanade, Australije i Norveške. Koje su tvrtke izravno pogođene Putinovim dekretom i koliko bi konkretno mogla iznositi šteta pitali smo u Hrvatskim izvoznicima (HIZ).

“Nažalost popis naših izvoznika po zemljama izvoza od svibnja 2013. nije nam dostupan jer se prema Zakonu o službenoj statistici to smatra pojedinačnim podatkom koji DZS ne smije dalje ustupati.

Posljedica toga je da nismo u mogućnosti izraditi bilo kakve procjene, nemamo točnih podatka koji su izvoznici i s kojim proizvodima prisutni na kojim tržištima”, kaže tajnica HIZ-a Kristina Gaća i dodaje kako raspolažu samo podatkom o tvrtkama koje imaju dozvolu ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, što je uvjet za izvoz na rusko tržište. To su Belje, Cromaris, Ostrea, Podravka, PIK Vrbovec, Sardina i Vindija. U Vindiji kažu da ne izvoze u Rusiju.

Ni u Agrokoru nisu zabrinuti jer “koncern do sada nije izvozio značajnije količine poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište pa spomenute sankcije neće imati izravni utjecaj na poslovanje.” Optimisti su i u Atlantic grupi koja je, otkrivaju, u prvoj polovici 2014. na tržištu Rusije i ZND-a ostvarila 5,6 posto svojih prihoda bilježeći rast od 2 posto u odnosu na isti period lani.

“Posljednja najava o uvođenju protusankcija vezanih uz uvoz hrane obuhvaća kategorije proizvoda koje nisu u dijapazonu našeg poslovanja na području Rusije i ZND-a. Iako opća klima teško može pogodovati, poslovanje Atlantic Grupe i dalje nije neposredno na udaru sankcija, uvjereni su.

Podravka je, odgovaraju iz Koprivnice, već prije pokrenula pripreme i razradila model kojim namjerava poništiti eventualne negativne efekte, no nisu pripravni otkriti o čemu se konkretno radi.

Premda još nemaju listu proizvoda za koje se uvodi embargo u Podravci kažu da analiziraju što bi sve moglo biti zahvaćeno zabranom uvoza na rusko tržište gdje uz prehrambeni izvoze i asortiman Belupa, te godišnje u prosjeku na tom tržištu ukupno ostvare oko 100 milijuna kuna prihoda.

10 najvećih hrvatskih izvoznika u Rusiju 2013.

  1. Podravka
  2. JGL
  3. Hrvatski duhani
  4. Koestlin
  5. Genera
  6. PIK Vrbovec
  7. Špurijus
  8. Poljoprivredni institut Osijek
  9. BC Institut
  10. Stella Mediterranea

Izvor: www.poslovni.hr

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja u Moskvi i dr.gradovima Rusije, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u…

« Vrati se na prethodnu stranicu