Besplatna e-viza za St.Petersburg

Od 1. listopada 2019. sukladno uredbe Vlade Ruske Federacije državljane Republike Hrvatske kao i državljane 52 druge države mogu dobiti preko posebne web stranice Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije (http://electronic-visa.kdmid.ru/) jednokratne poslovne, humanitarne i turističke vize u obliku elektroničkog dokumenta (elektronske vize) za posjete Sankt-Peterburga i Leningradske oblasti.

Elektronska viza se izdaje besplatno na temelju zahtjeva stranog državljanina ispunjenog u elektronskom obliku preko navedene web stranice najkasnije 4 dana prije datuma planiranog ulaska u navedeno područje Rusije. Zahtjevu se mora priložiti digitalna fotografija u obliku elektroničkog dokumenta. Za dobivanje vize nikakvih drugih dokumenata nije potrebno. Elektronske vize su valjane 30 dana od datuma izdavanja. Stranac se može nalaziti na teritoriju Ruske Federacije do 8 dana od datuma ulaska.

Elektronske vize su valjane za ulaz te izlaz iz Ruske Federacije zračnim, automobilskim i vodenim transportom, kao i bez upotrebe vozila (pješke), samo preko slijedećih graničnih prijelaza koji se nalaze na području Sankt-Peterburga i Leningradske oblasti:

– Zračni granični prijelaz „Pulkovo“;
– Morske granične prijelaze „Visotsk“, „Velika luka Sankt-Peterburg (morska stanica)“, „Putnička luka Sankt-Peterburg“;
– Automobilske granične prijelaze „Ivangorod“, „Torfjanovka“, „Brusnichnoe“, „Svetogorsk“;
– Pješački granični prijelaz „Ivangorod“.

Ulaz te izlaz iz Sankt-Peterburga i Leningradske oblasti na temelju takve vize željezničkim transportom nije moguć.

Strane državljane, koji su dobili elektronske vize za posjet Sankt-Peterburga i Leningradske oblasti, imaju pravo nalaziti se te kretati samo unutar Sankt-Peterburga i Leningradske oblasti.

Prijevoznici mogu provjeriti ima li strani državljanin valjanu elektronsku vizu preko posebne web stranice Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije (https://evisacheck.kdmid.ru/) gdje se nalazi informacija na ruskom te engleskom jezicima.

Strane državljane preuzimaju osobnu odgovornost za pravilnost svojih osobnih podataka koje su pružali za izdavanje elektronske vize, uključujući pisanje prezimena i imena u točnom (doslovnom) skladu s putovnicom. U slučaju neslaganja tih podataka, potpuno ili djelomično, s podacima putovnice (državljanstvo, prezime, ime (imena), datum rođenja, spol, broj putovnice) ili podnošenja tuđih fotografija, bit će im odbijen ulazak u Rusku Federaciju, a elektronske vize, izdane na temelju lažnih podataka, će biti poništeni. Osim slučajeva kada imena stranih državljana sadrže više znakova nego obrazac zahtjeva za elektronsku vizu.

« Vrati se na prethodnu stranicu