Belokuriha, elitno sibirsko zimovalište

Belokuriha su poznate toplice u Altajskom Kraju a posljednjih godina prerasle su u dinamičan grad s brojnim odmaralištima, ljekovitim toplicama, restoranima i noćnim klubovima. Od svih ruskih gradova ovaj najviše podsjeća na luksuzne švicarske skijaške centre, pa je zato i dobio nadimak “sibirski Davos”.

Belokuriha je smještena u dolini istoimene rijeke i nalazi se oko 250 m nadmorske visine, u podnožju planine Cerkovke. Godišnje grad ima čak 260 sunčanih dana.

Podrijetlo grada “bijelog dima” 

Ruski doseljenici krajem 18. stoljeća prvi su otkrili vrele izvore u ovom području. Ime grada potječe od izraza “bijeli dim”, kojim su ljudi opisivali paru koja se diže iznad izvora. Ljekovita svojstva ove vode otkrivena su sredinom 19. stoljeća.

Iako je naselje osnovano 1803., odmaralište je službeno otvoreno tek 1867. kada je sagrađena drvena baraka u blizini izvora i kada su se pojavile prve reklame za ove toplice čija voda liječi kožne i očne bolesti te bolesti zglobova.

Razvoj odmarališta Početkom 1920-ih odmaralište je preraslo u pravi grad. Izgrađene su službene zgrade, restorani, solariji, hidroterapeutski bazeni i drvene spavaonice. Najčešći gosti bili su dužnosnici i službenici sovjetske vlasti. U Belokurihi je neko vrijeme živio i poznati ruski i sovjetski pisac Konstantin Paustovski.

Prva lječilišta većeg kapaciteta otvaraju se 1960-ih. Prvo se zvalo “Metalurg” i počelo se graditi 1961. Ovo lječilište postoji i danas, ali pod imenom “Edem”.

Belokuriha danas Danas se ovdje nalazi oko 20 većih odmarališta i godišnje dolazi oko 100.000 gostiju. Grad je dobio status odmarališta od federalnog značaja.

Danas se Belokuriha želi predstaviti i kao mjesto pogodno za održavanje međunarodnih konferencija, pa se tijekom posljednjih godina osim postojećih hotela i odmarališta podižu objekti za tu svrhu. Belokuriha se često neslužbeno naziva “sibirski Davos”, čime se uspoređuje sa švicarskim turističkim gradom u kojem se svake godine, još od 1971., održava Svjetski ekonomski forum.

Iako najveći broj objekata radi tijekom cijele godine, ovdje je najbolje doći zimi. Skrećemo pozornost na to da je u mnogim odmaralištima, posebno toplicama, potrebno provesti određeni broj dana kako bi se dobio popust. Zato provjerite kakve pogodnosti postoje u njihovoj ponudi prije nego što se odlučite krenuti na put.

Turistički sadržaji

Najveći broj posjetitelja penje se na vrh planine Cerkovke, gdje se može vidjeti križ postavljen na kamenu. Do vrha se može stići žičarom smještenom na uzvišenju kraj sela. Povratna karta stoji 350 rubalja (oko 5 eura). Vožnja traje 25 minuta u jednom smjeru, a na vrhu se nalazi kavana iz koje se pruža izvanredan pogled. Na planinu se može popeti i pješice za što je potrebno bar sat vremena, i to onima koji su u odličnoj kondiciji. Na vrhu se nalazi i početak skijaške staze duge oko 2600 m, najduže u okolici.

 Postoje još dvije ski-staze u Belokurihi. Nalaze se jedna pored druge, u blizini odmarališta “Katun” i “Sibir” i hotela “Milost”. Prva se zove “Katun” i ima dvije odvojene staze s dvije žičare. Iznad vrha padine na kojoj je staza “Katun” izgrađena je još jedna ski-žičara koja skijaše vozi do uske i teže staze “Severni”. 

U parku za ekstremne sportove u sanatoriju “Rusija” nalazi se nekoliko staza za snowboard, snowtubing (spuštanje niz padinu na gumi), skijanje, kao i biciklističke staze koje se koriste preko ljeta. Ovo je jedini park ovakvog tipa u Sibiru i planira se u bliskoj budućnosti udvostručiti njegovu površinu.

Većina hotela i odmarališta ima bazene i razne vrste sauna, ali je najbolja “vodena” zabava u aquaparku “Belovodie” u istoimenom hotelu. Aquapark raspolaže s nekoliko tobogana, dva bazena s toplom vodom, solarijem i drugim atrakcijama. Za više informacija posjetite www.belovodie.su.

 

Izvor: Ruski vjesnik

Želite li upoznati sve ljepote Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

 

 

« Vrati se na prethodnu stranicu