ALROSA prodaje 16 posto dionica

Ruski gigant ALROSA, najveća tvrtka za proizvodnju dijamanata na svijetu, najavila je da će kroz inicijalnu javnu ponudu prodati oko 16 posto svojih dionica. Iako je za vodeće pakete dionica bio zainteresiran i „De Beers”, sadašnji dioničari tvrtke su protiv prodaje velikih paketa dionica strateškim dioničarima. Trenutna tržišna kapitalizacija tvrtke ALROSA je 5.1 milijardi eura.

Najveći ruski proizvođač dijamanata ALROSA trebao bi započeti s prvom emisijom svojih dionica u sljedeća dva tjedna. Investitorima će biti ponuđeno 16 posto dionica čija bi ukupna vrijednost mogla premašiti 1 milijardu eura. Ta bi sredstva jednim dijelom trebala pokriti dugove tvrtke. ALROSA namjerava svoje dionice ponuditi malim, a ne strateškim investitorima, što bi se moglo nepovoljno odraziti na vrijednost dionica nakon javne ponude, upozoravaju stručnjaci.

Federalna agencija za upravljanje državnom imovinom („Rosimuščestvo”) i tvrtka u vlasništvu jakutske vlade „RIK Poljus” ponudit će po 7% dionica, a još 2 posto planira prodati ciparska tvrtka „Wargan Holdings Limited”, podružnica tvrtke ALROSA. Novac od prodaje 2% dionica ALROSA će utrošiti na pokrivanje svog duga, a preostala sredstva tvrtka namjerava uložiti u infrastrukturne projekte u Jakutiji. Njezini koordinatori u okviru inicijalne javne ponude su „Goldman Sachs International”, „Morgan Stanley” i „VTB Capital”, a knjigu naloga treba voditi „Renessans Kapital”. Nakon prodaje paketa od po 7% dionica Rusija će ostati vlasnik 43,9 posto, a Republika Saha (Jakutija) 25 posto dionica. S preostalih 8 % raspolaže 8 rajona („ulusa”) Jakutije u kojim tvrtka djeluje. Zaposleni u kompaniji ALROSA i druga fizička lica imaju 4,2 posto a pravna lica 4,8 posto udjela.

ALROSA je najveća tvrtka na svijetu po proizvodnji dijamanata (34,4 milijuna karata 2012. godine). Stručnjaci očekuju da će plasman biti otprilike na razini trenutne tržišne cijene.. Prema tome, ruske federalne vlasti i vlada Jakutije mogle bi dobiti po 0,58 milijardi dolara, a ALROSA dobiva ostalih 0,11 milijardi eura, dok bi ukupan opseg IPO-a mogao biti 0.9 milijarde eura, procjenjuje Oleg Petropavlovsk iz Financijske grupe BKS. Cijena jedne dionice u okviru javne ponude mogla bi biti 40-42 rublje (0.91-0.96 eura), predviđa Sergej Gorjainov iz agencije „Rough & Polished”.

Sadašnji dioničari tvrtke su protiv prodaje velikih paketa dionica strateškim dioničarima, napominje Gorjainov. Mnogi investitori, između ostalih i veliki kineski proizvođači nakita, kineski fondovi i proizvođač dijamanata „De Beers”, bili su zainteresirani za kupnju većih paketa dionica.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu