BJELORUSIJA

VIZA ZA BJELORUSIJU ZA DRŽAVLJANE HRVATSKE

Od 12.02.2017 državljani RH ne trebaju vizu za Bjelorusiju ukoliko dolaze avionom u Minsk (ne vrijedi za letove iz Rusije i za letove sa presjedanjem u Rusiji) i ostaju u Bjelorusiji do 5 dana!

Od 04. listopada 2010. državljanima RH za ulaz u Bjelorusiju potrebna je BJELORUSKA NACIONALNA VIZA.

TRANZITNA VIZA
– popunjen obrazac zahtjeva za vizu na latinici s osobnim potpisom turistа (preuzeti)

– Fotografija u boji 3,5 х 4,5 cm sa svijetlom pozadinom, sa jasnim prikazom lica anfas bez naočala s tamnim staklima i bez pokrivala za glavu (izuzetak su slučajevi kada  osoba zbog nacionalne ili religiozne pripadnosti ima pokrivalo za glavu na fotografiji u putovnici)

– Putno zdravstveno osiguranje  s pokrićem minimum 10 000 eur (možete dobiti u ATLANTIS TRAVEL-u)

– važeća putovnica (mora vrijediti bar još 3 mjeseca nakon završetka putovanja i imati dvije slobodne stranice).

Konzularna pristojba – 550 kn (u roku od 7 radnih dana)

Usluga ishođenja vize ATLANTIS TRAVELa – 750 kn.

TURISTIČKA VIZA
– popunjen obrazac zahtjeva za vizu na latinici s osobnim potpisom turistа (preuzeti)

– vaučer od nadležne bjeloruske agencije (Možete dobiti u ATLANTIS TRAVEL – cijena 500kn)

– Fotografija u boji 3,5 х 4,5 cm sa svijetlom pozadinom, sa jasnim prikazom lica anfas bez naočala s tamnim staklima i bez pokrivala za glavu (izuzetak su slučajevi kada  osoba zbog nacionalne ili religiozne pripadnosti ima pokrivalo za glavu na fotografiji u putovnici)

– Putno zdravstveno osiguranje  s pokrićem minimum 10 000 eur (možete dobiti u ATLANTIS TRAVEL-u)

– važeća putovnica (mora vrijediti bar još 3 mjeseca nakon završetka putovanja i imati dvije slobodne stranice).

Konzularna pristojba  – 550 kn (u roku od 7 radnih dana)

Usluga ishođenja vize ATLANTIS TRAVELa –  750 kn.

POSLOVNA VIZA

Poslovna viza rokom do 90 dana:

– popunjen obrazac zahtjeva za vizu na latinici s osobnim potpisom turistа (preuzeti)

– zamolba od strane bjeloruske pravne osobe na memorandumu firme i pečatom (možete dobiti u ATLANTIS TRAVEL-u)

– Fotografija u boji 3,5 х 4,5 cm sa svijetlom pozadinom, sa jasnim prikazom lica anfas bez naočala s tamnim staklima i bez pokrivala za glavu (izuzetak su slučajevi kada  osoba zbog nacionalne ili religiozne pripadnosti ima pokrivalo za glavu na fotografiji u putovnici)

– Putno zdravstveno osiguranje  s pokrićem minimum 10 000 eur (možete dobiti u ATLANTIS TRAVEL-u)

– važeća putovnica (mora vrijediti bar još 3 mjeseca nakon završetka putovanja i imati dvije slobodne stranice);

Konzularna pristojba za jednokratnu vizu – 550 kn (u roku od 7 radnih dana)

Usluga ishođenja vize ATLANTIS TRAVELa –  750 kn.

 Poslovna viza rokom više od 90 dana:

– popunjen obrazac zahtjeva za vizu na latinici s osobnim potpisom turistа (preuzeti)

– Fotografija u boji 3,5 х 4,5 cm sa svijetlom pozadinom, sa jasnim prikazom lica anfas bez naočala s tamnim staklima i bez pokrivala za glavu (izuzetak su slučajevi kada  osoba zbog nacionalne ili religiozne pripadnosti ima pokrivalo za glavu na fotografiji u putovnici)

– Putno zdravstveno osiguranje  s pokrićem minimum 10 000 eur (možete dobiti u ATLANTIS TRAVEL-u)

– važeća putovnica (mora vrijediti bar još 3 mjeseca nakon završetka putovanja i imati dvije slobodne stranice);

– original pisane zamolbe organizacije-primateljice

–  kopija Ugovora s Bjeloruskom partnerom

–  kopija registracije Bjeloruske firme kao pravne osobe

Konzularna pristojba  – 550 kn (u roku od 7 radnih dana)

Usluga ishođenja vize ATLANTIS TRAVELa –750 kn.

Hitni postupak izdavanje vize je u roku od 48 sati, konzularna pristojba se povećava dvostruko te usluga ishođenja vize se povećava za 100 kn.

VELEPOSLANSTVO BJELORUSIJE U BEČU, AUSTRIJA
Za ulazak u Bjelorusiju državljane Hrvatske moraju ishoditi vizu. Nadležno Veleposlanstvo Bjelorusije u Beču, Huettelbergstrasse 6, A-1140 Wien

Telefoni:

+ 43 (1) 419 96 30 21

+ 43 (664) 969 11 80 (za hitne slučajevi tokom vikenda ili neradnih dana)

+ 43 (1) 419 96 30 30 (faks)

E-mail: konsul@byembassy.at

Rad sa strankama: utorak, četvrtak, petak od 09.00 do 12.00

Konzultacija preko telefona: ponedjeljak, srijeda od 08.30 do 12.30 i od 13.30 do 17.30, utorak, četvrtak, petak od 13.30 do 17.30

VELEPOSLANSTVO BJELORUSIJE U BEOGRADU, SRBIJA
Također državljani Republike Hrvatske mogu ishoditi vizu i u Veleposlanstvu Bjelorusije u Beogradu, Srbija

adresa: 13, Deligradska, 11000, Beograd

tel. +381 11 3616938

faks +381 11 36 16 836

E-mail serbia@mfa.gov.by

Rad sa strankama: pon – pet od 09.00 do 13.00

 

 

Za više informacija slobodno nas kontaktirajte:

ru@atlantis-travel.hr

zagreb@atlantis-travel.hr

tel.: +3851 48 111 55, service 24 sata: +385 91 222 222 5

 

VIZA U HRVATSKU ZA DRŽAVLJANE BJELORUSIJE

Od 31. ožujka 2013. državljanima Bjelorusije za ulaz u RH neophodna je HRVATSKA NACIONALNA VIZA.

 

IZNIMKA: u 2014.godini državljani Bjelorusije mogu ulaziti u RH uz:

a) važeću dozvolu za privremeni boravak u jednoj od zemalja-potpisnica Šengenskog dogovora ili

b) važeću šengensku vizu tipa C ili mnogokratnu šengensku vizu tipa D.

VAŽNO:

• potpuno je irelevatno jesu li stranci prvo ušli na Schengenski prostor ili ne. Bitno je da imaju valjanu schengen vizu te da prilikom izlaska iz RH mogu ući na prostor Schengena.

• navedeni dokumenti trebaju biti važeći u vrijeme ulaska i izlaska iz RH, tj. trebaju omogućiti ulazak ponovni ulazak na teritorij zemalja-potpisnica Šengenskog dogovora.

TURISTIČKA VIZA
• velikim slovima popunjen obrazac zahtjeva za vizu na latinici s osobnim potpisom turista (preuzeti)

• popunjena anketa s osobnim podacima i potpisom turista

• original vaučera od nadležne hrvatske agencije

• važeća putovnica (mora vrijediti bar još 3 mjeseca nakon završetka putovanja i imati dvije slobodne stranice)

• 2 fotografije 3,5 х 4,5 – u boji, krupni kadar lica, na bijeloj pozadini

• potvrda o putnom osiguranju

 Nepunoljetna osoba – putuje li sama ili u grupi treba dodatno:

• priložiti kopiju rodnog lista

• ovjeren original odobrenja jednog od roditelja (prijevod na hrvatski jezik ne treba)

• u slučaju organiziranog putovanja grupe maloljetnih osoba treba službena potvrda organizatora

Cijena vize (konzularna pristojba)

Obična viza – 35 euro (u roku od 5 radnih dana)

Hitna viza – 70 euro (u roku od 3 radnih dana)

 Važno: djeca do 6 god. i supruge hrvatskih državljana koji žive u RF – oslobođeni su plaćanja konzularne pristojbe.

 ČESTA PITANJA

Da li se može vaditi turistička viza samostalno u Veleposlanstvu RH u Moskvi?
Da, naravno, ali u tom slučaju dodatno morate imati:

– Potvrdu o zaposljenju

– Potvrdu iz banke

– Povratnu karta

Prihvaća li Veleposlanstvo potvrdu smještaja od booking.com ili sl., ili od hotela u Hrvatskoj?
Ne! Potreban je originalni vaučer hrvatske turističke agencije. Hrvatski hoteli i turističke agencije mogu koristiti SUSTAV ZA IZDAVANJE VAUČERA Atlantis Travela (ulogirati se)
Državljanin sam Bjelorusije i živim u Minsku. Trebam li putovati u Moskvu za dobivanje vize za RH?
Ako niste u mogućnosti putovati u Moskvu, možete predati dokumente u Minsku na adresu:

„Nacionalni centar za marketing i konjukturu cijena“

Prospekt Pobeditelej 7, 220 004 Minsk, telefon: 017 226 81 02, 203 91 29

«Национальное центр маркетинга и коньюктуры цен»,

Проспект Победителей 7, 220004 Минск,

e-mail: ncm@icetrade.by, ncm@export.by

web: www.ncmps.by

Imam nekretninu u Hrvatskoj, koju potvrdu smještaja moram imati?

Na osnovi podataka o Vašoj nekretnini, ATLANTIS TRAVEL može izdati Vam turistički vaučer koji potvrđuje smještaj u Hrvatskoj i s kojim možete dobiti turističku vizu.

Planiramo uzeti u najam jahtu u Hrvatskoj, koji dokument i gdje mogu dobiti za vizu?
ATLANTIS TRAVEL može Vam izdati turistički vaučer, na osnovi kojeg se može dobiti viza.
Mogu li u RH ući sa šengenskom vizom C ili D i na koji način? Moram li prvo posjetiti zemlju za koju posjedujem šengensku vizu, a zatim RH?
Možete. Nije važno u koju ćete zemlju prvo, možete prvo posjetiti RH, a zatim zemlju za koju posjedujete vizu i obratno.
Što ako mi vizni dokumenti isteknu tijekom boravka u RH?
Dokumenti moraju biti važeći u vrijeme ulaska i izlaska iz RH, tj. trebaju omogućiti ponovni ulazak na teritorij zemalja-potpisnica Šengenskog dogovora, inače Vas očekuju novčane kazne, čak i sudska tužba. Produljenje vize možete zatražiti u policijskoj postaji ili policijskoj upravi po mjestu boravka prije isteka roka valjanosti ili trajanja boravka odobrenog vizom te zatražiti PUTNI LIST koji se izdaje na osnovi dokaza:

– o višoj sili

– iznenadne teške bolesti podnositelja zahtjeva

– nepredviđenom događaju kod članova uže obitelji koji žive u Republici Hrvatskoj (teška bolest, smrt i sl.)

– darovanju organa

– slično,

zbog kojih osoba nije u stanju putovati.

Moram li osobno dolaziti u Veleposlanstvo ako rezerviram putovanje preko turističke agencije?
Osobni dolazak nije potreban, ali Veleposlanstvo zadržava pravo pozvati turista.
Moram li prilagati potvrdu o iznosu na računu ako rezerviram putovanje preko turističke agencije?
Ne, ta je potvrda potreba samo u slučaju individualno organiziranog putovanja.
Idem li sa sinom/kćerkom koji nisu punoljetni na odmor u RH, trebam li ovjereno dopuštenje drugog roditelja?
Ne.
Koji je maksimalno rok važenja vize za RH?
Maksimalni rok je do 90 dana, tj. 3 mjeseca, no pri tome se uzima u obzir dokument o trajanju posjeta, npr. voucher ili pozivno pismo gdje su navedeni datumi trajanja posjeta i prema kojima se određuje rok važenja vize.
Putujem u Sloveniju preko Zagreba. Slijećem u Zagrebu gdje ostajem cijeli dan. Trebam li u tom slučaju vizu za RH?
Da, potrebna je dvokratna hrvatska tranzitna viza za sve turiste koji putuju u dr. zemlju preko Zagreba, Pule, Dubrovnika i dr. gradova.
Idemo li na krstarenje tijekom kojega se zaustavljamo u Dubrovniku, je li potrebna viza za RH?
Da, u protivnom nećete moći sići s broda u hrvatskom gradu u kojem se brod zaustavio.
Što mi je potrebno za vizu u slučaju da putujem automobilom u RH?
Potreban je standardni paket dokumenata, no umjesto povratnih zrakoplovnih karata treba imati kopiju vozačke dozvole, kopiju prometne dozvole.
Što je potrebno putujem li s kućnim ljubimcem u RH?
Potreban je čip, veterinarska putovnica s potvrdom da je ljubimac zdrav, potvrda o cjepljenju protiv bjesnoće koja nije starija od 6 mjeseci. Životinjama mlađim od 6 mjeseci nije dopušten ulazak u RH.
 

 

 

 

 

« Vrati se na prethodnu stranicu