KAZAHSTAN

KAZAHSTANSKA VIZA ZA DRŽAVLJANE HRVATSKE

TURISTIČKA VIZA

Odlukom Vlade Republike Kazahstan od 23.12.2016. god. od 01.01.2017 državljani Republike Hrvatske mogu turistički putovati u Republiku Kazahstan BEZ VIZE, ukoliko je njihov boravak kraći od 30 dana.

POSLOVNA VIZA
1.    putovnica (važeća najmanje 6 mjeseci nakon isteka vize)
2.    preslika prve stranice putovnice s osobnim podacima podnositelja zahtjeva
3.    popunjen obrazac s osobnom potpisom (preuzeti)
4.    1 fotografija 3,5 x 4, 5
5.    pismo od tvrtke (lokalni poslodavac) s molbom za izdavanje vize, navodeći svrhu i datum posjeta
6.   original potvrde o uplati konzularne pristojbe (u slučaju plaćanja konzularnih usluga s osobnog bankovnog računa, treba predati izvod s računa)

Konzularna pristojba za poslovnu jednokratnu vizu – 50 EUR
Konzularna pristojba za poslovnu dvokrantu vizu – 90 EUR
Konzularna pristojba se plaća isključivo u EUR!

Usluga ishođenja vize ATLANTIS TRAVELa – 300 kn

VELEPOSLANSTVO KAZAHSTANA U HRVATSKOJ
Bosanska, 26 10000 Zagreb
Konzularni servis – uredovno vrijeme: ponedjeljak, utorak i četvrtak, petak od 9:00 – 12:00.
Tel: +385 1 48 39 337
Fax: +385 1 45 73 796

Za više informacija slobodno nas kontaktirajte:
ru@atlantis-travel.hr
zagreb@atlantis-travel.hr
croatia@atlantis-travel.hr
tel.: +3851 48 111 55, service 24 sata: +385 91 222 222 5

HRVATSKA VIZA ZA DRŽAVLJANE KAZAHSTANA

Od 31. ožujka 2013. državljanima Kazahstana i dr. ZND za ulaz u RH neophodna je HRVATSKA NACIONALNA VIZA.

IZNIMKA:  od 1. sječnja 2014. Kazahstana i dr. ZND mogu ulaziti u RH uz:

  •  važeću dozvolu za privremeni boravak u jednoj od zemalja-potpisnica Šengenskog dogovora ili
  •  važeću šengensku vizu tipa C za dva ili više ulazaka ili dugotrajnu šengensku vizu tipa D.
  •  važeću vizu s ograničenom područnom valjanošću za dva ili više ulazaka, izdane nositelju putne isprave što je ne priznaju jedna ili više, ali ne sve države Schengenskoga prostora, a koja vrijedi za područje država koje priznaju tu putnu ispravu, valjane za dva ili više ulazaka
  • vize, valjane za dva ili više ulazaka, i dozvole boravka Bugarske, Cipra ili Rumunjske

VAŽNO:

•    potpuno je irelevatno jesu li stranci prvo ušli na Schengenski prostor ili ne. Bitno je da imaju valjanu šengensku vizu te da prilikom izlaska iz RH mogu ući na prostor Schengena.
•    navedeni dokumenti trebaju biti važeći u vrijeme ulaska i izlaska iz RH, tj. trebaju omogućiti ponovni ulazak na teritorij zemalja-potpisnica Šengenskog dogovora.

      TURISTIČKA VIZA
•    velikim slovima popunjen obrazac zahtjeva za vizu na latinici s osobnim potpisom turista (preuzeti)
•    original vaučera od nadležne hrvatske agencije
•    važeća putovnica (mora vrijediti bar još 3 mjeseca nakon završetka putovanja te imati dvije slobodne stranice)
•    2 fotografije 3,5 х 4,5 – u boji, krupni kadar lica, na bijeloj pozadini
•    potvrda o putnom osiguranju

Cijena vize

Obična viza uz aranžman  ATLANTIS — 60 eur (konzularna naknada) + 26 euro (usluga VHS) + 10 euro (usluga Atlantis) + cijena dostave
Rok ishođenja vize  po redovnom postupku – min. 5 radnih dana

Za državljane: KAZAHSTANA nadležno je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rusiji, Moskvi:
Korobejnikov pereulok 16/10
119034 Moskva
RUSIJA

ČESTA PITANJA

Da li se može vaditi turistička viza samostalno u Veleposlanstvu RH?
Da, naravno, ali u tom slučaju dodatno morate imati:
– Potvrdu o zaposljenju
– Potvrdu iz banke
– Povratnu karta

Mogu li državljani Kazahstana predati dokumente za vizu u ured u Moskvi ili Veleposlanstvo RF u Moskvi?
DA, mogu! Od 1. Sječnja 2014.god. za državljane Kazahstana nadležno je Veleposlanstvo RH  u Moskvi.

Prihvaća li Veleposlanstvo potvrdu smještaja od booking.com ili sl., ili od hotela u Hrvatskoj?
 
Ne! Potreban je originalni vaučer hrvatske turističke agencije. Hrvatski hoteli i turističke agencije mogu koristiti SUSTAV ZA IZDAVANJE VAUČERA  Atlantis Travela (ulogirati se)

Imam nekretninu u Hrvatskoj, koju potvrdu smještaja moram imati?
Na osnovi podataka o Vašoj nekretnine, ATLANTIS TRAVEL može izdati Vam turistički vaučer koji potvrđuje smještaj u Hrvatskoj i s kojem možete dobiti turističku vizu.

Planiramo uzeti u najam jahtu u Hrvatskoj – koji dokument mogu dobiti kao potvrdu smještaja?
ATLANTIS TRAVEL može Vam izdati turistički vaučer koji potvrđuje smještaj u Hrvatskoj.

Mogu li u RH ući sa šengenskom vizom C ili D i na koji način? Moram li prvo posjetiti zemlju za koju posjedujem šengensku vizu, a zatim RH?
Možete. Nije važno u koju ćete zemlju prvo, možete prvo posjetiti RH, a zatim zemlju za koju posjedujete vizu i obratno.

 

Što ako mi vizni dokumenti isteknu tijekom boravka u RH?
Dokumenti moraju biti važeći u vrijeme ulaska i izlaska iz RH, tj. trebaju omogućiti ponovni ulazak na teritorij zemalja-potpisnica Šengenskog dogovora, inače Vas očekuju novčane kazne, čak i sudska tužba. Produljenje vize možete zatražiti u policijskoj postaji ili policijskoj upravi po mjestu boravka prije isteka roka valjanosti ili trajanja boravka odobrenog vizom te zatražiti PUTNI LIST koji se izdaje na osnovi dokaza:

– o višoj sili
– iznenadne teške bolesti podnositelja zahtjeva
– nepredviđenom događaju kod članova uže obitelji koji žive u Republici Hrvatskoj (teška bolest, smrt i sl.)
– darovanju organa
– slično,

zbog kojih osoba nije u stanju putovati.

Moram li osobno dolaziti u Veleposlanstvo ako rezerviram putovanje preko turističke agencije?
Osobni dolazak nije potreban, ali Veleposlanstvo zadržava pravo pozvati turista.

Moram li prilagati potvrdu o iznosu na računu ako rezerviram putovanje preko turističke agencije?
Ne, ta je potvrda potreba samo u slučaju individualno organiziranog putovanja.
    
Idem li sa sinom/kćerkom koji nisu punoljetni na odmor u RH, trebam li ovjereno dopuštenje drugog roditelja?
Ne.

Koji je maksimalno rok važenja vize za RH?
Maksimalni rok je do 90 dana, tj. 3 mjeseca, no pri tome se uzima u obzir dokument o trajanju posjeta, npr. voucher ili pozivno pismo gdje su navedeni datumi trajanja posjeta i prema kojima se određuje rok važenja vize.

Putujem u Sloveniju preko Zagreba. Slijećem u Zagrebu gdje ostajem cijeli dan. Trebam li u tom slučaju vizu za RH?
Da, potrebna je dvokratna hrvatska tranzitna viza za sve turiste koji putuju u dr. zemlju preko Zagreba, Pule, Dubrovnika i dr. gradova.

Idemo li na krstarenje tijekom kojega se zaustavljamo u Dubrovniku, je li potrebna viza za RH?
Da, u protivnom nećete moći sići s broda u hrvatskom gradu u kojem se brod zaustavio.

Što mi je potrebno za vizu u slučaju da putujem automobilom u RH?
Potreban je standardni paket dokumenata, no umjesto povratnih zrakoplovnih karata treba imati kopiju vozačke dozvole, kopiju prometne dozvole.

Što je potrebno putujem li s kućnim ljubimcem u RH?
Potreban je čip, veterinarska putovnica s potvrdom da je ljubimac zdrav, potvrda o cjepljenju protiv bjesnoće koja nije starija od 6 mjeseci. Životinjama mlađim od 6 mjeseci nije dopušen ulazak u RH.

« Vrati se na prethodnu stranicu