ARMENIJA

ARMENSKA VIZA ZA DRŽAVLJANE HRVATSKE

Državljanima zemalja članica Europske Unije, među kojima i Republika Hrvatska, ne trebaju vize za putovanje i boravak do 180 dana u Republici Armeniji. Odluka za EU od 10. siječnja 2013., a za Hrvatsku od kolovoza 2013.

Prema podjeli vanjskopolitičkih predstavništva Republike Armenije, Hrvatska spada pod konzularni okrug sa sjedištem u Rimu, Italija.

Via XX Settembre
98/E — 00187 Roma
Tel.: 06 3296638

 Zanima li Vas poslovno ili turističko putovanje u Armeniju, smještaj u Armeniji ili aviokarte za Armeniju, Rusiju ili druge zemlje bivšeg Sovjetskog saveza – obratite se agenciji ATLANTIS TRAVEL. Stručno i uslužno osoblje ATLANTIS TRAVEL rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, organizaciji raznih seminara i poslovnih sajmova te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju. Uz ATLANTIS TRAVEL ćete se u Armeniji, Rusiji i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza osjećati kao kod kuće.

Za više informacije slobodno kontaktirate nas:
ru@atlantis-travel.hr
zagreb@atlantis-travel.hr
croatia@atlantis-travel.hr
tel.: +3851 48 111 55, service 24 sata: +385 91 222 222 5

HRVATSKA VIZA ZA DRŽAVLJANE ARMENIJE

Od 31. ožujka 2013. državljanima Armenije i dr. ZND za ulaz u RH neophodna je HRVATSKA NACIONALNA VIZA.

IZNIMKA: U 2014. godini državljani Armeniji i dr. ZND mogu ulaziti u RH uz:  
a) važeću dozvolu za privremeni boravak u jednoj od zemalja-potpisnica Šengenskog dogovora ili
b) važeću šengensku vizu tipa C ili mnogokratnu šengensku vizu tipa D.

VAŽNO:
•   potpuno je irelevatno jesu li stranci prvo ušli na Schengenski prostor ili ne. Bitno je da imaju valjanu schengen vizu te da prilikom izlaska iz RH mogu ući na prostor Schengena.
•    navedeni dokumenti trebaju biti važeći u vrijeme ulaska i izlaska iz RH, tj. trebaju omogućiti ulazak ponovni ulazak na teritorij zemalja-potpisnica Šengenskog dogovora.

TURISTIČKA VIZA

•    velikim slovima popunjen obrazac zahtjeva za vizu na latinici s osobnim potpisom turista (preuzeti)
•    original vaučera od nadležne hrvatske agencije (možete dobiti u ATLANTIS TRAVELu)
•    važeća putovnica (mora vrijediti bar još 3 mjeseca nakon završetka putovanja te imati dvije slobodne stranice)
•    2 fotografije 3,5 х 4,5 – u boji, krupni kadar lica, na bijeloj pozadini
•    potvrda o putnom osiguranju

Obična viza – 35 euro
Hitna viza – 70 euro

Nepunoljetna osoba — putuje li sama ili u grupi treba dodatno:
•    priložiti kopiju rodnog lista
•    ovjeren original odobrenja jednog od roditelja. Prijevod na hrvatski jezik ne treba.
•    u slučaju organiziranog putovanja grupe maloljetnih osoba treba službena potvrda organizatora.

Za državljane: ARMENIJE  i GRUZIJE
nadležno je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ateni, Grčkoj:

Tzavela 4

Neo Psychico

154 51 Athens

croath@mvep.hr

 ČESTA PITANJA

Da li se moze vaditi turistička viza samostalno u Veleposlanstvu RH?
Da, naravno, ali u tom slučaju dodatno morate imati:
— Potvrdu o zaposljenju
— Potvrdu iz banke
— Povratnu karta

Prihvaća li Veleposlanstvo potvrdu smještaja od booking.com ili sl., ili od hotela u Hrvatskoj?
 
Ne! Potreban je originalni vaučer hrvatske turističke agencije. Hrvatski hoteli i turističke agencije mogu koristiti SUSTAV ZA IZDAVANJE VAUČERA  Atlantis Travela (ulogirati se)

Državljanin sam Armenije. Mogu li predati dokumente za vizu u ured u Moskvi ili Veleposlanstvo RF u Moskvi?
Nažalost, ne. Samo u slučaju da imate rusku vizu koja vrijedi više od 90 dana ili prebivalište ili prijavljen boravak u RF ili Bjelorusiji.

Mogu li u RH ući sa šengenskom vizom C ili D i na koji način? Moram li prvo posjetiti zemlju za koju posjedujem šengensku vizu, a zatim RH?
Možete. Nije važno u koju ćete zemlju prvo, možete prvo posjetiti RH, a zatim zemlju za koju posjedujete vizu i obratno.

Postoji li mogućnost da nakon 1. srpnja 2013 bude dovoljna šengenska viza za ulazak u RH?
Ulazak u RH uz šengensku vizu dozvoljen i nakon 01.07.2013.

Što ako mi vizni dokumenti isteknu tijekom boravka u RH?

Dokumenti moraju biti važeći u vrijeme ulaska i izlaska iz RH, tj. trebaju omogućiti ponovni ulazak na teritorij zemalja-potpisnica Šengenskog dogovora, inače Vas očekuju novčane kazne, čak i sudska tužba. Produljenje vize možete zatražiti u policijskoj postaji ili policijskoj upravi po mjestu boravka prije isteka roka valjanosti ili trajanja boravka odobrenog vizom te zatražiti PUTNI LIST koji se izdaje na osnovi dokaza:

— o višoj sili
— iznenadne teške bolesti podnositelja zahtjeva
— nepredviđenom događaju kod članova uže obitelji koji žive u Republici Hrvatskoj (teška bolest, smrt i sl.)
— darovanju organa
— slično,

zbog kojih osoba nije u stanju putovati.

Moram li osobno dolaziti u Veleposlanstvo ako rezerviram putovanje preko turističke agencije?
Osobni dolazak nije potreban, ali Veleposlanstvo zadržava pravo pozvati turista.

Moram li prilagati potvrdu o iznosu na računu ako rezerviram putovanje preko turističke agencije?
Ne, ta je potvrda potreba samo u slučaju individualno organiziranog putovanja.
    
Idem li sa sinom/kćerkom koji nisu punoljetni na odmor u RH, trebam li ovjereno dopuštenje drugog roditelja?
Ne.

Koji je maksimalno rok važenja vize za RH?
Maksimalni rok je do 90 dana, tj. 3 mjeseca, no pri tome se uzima u obzir dokument o trajanju posjeta, npr. voucher ili pozivno pismo gdje su navedeni datumi trajanja posjeta i prema kojima se određuje rok važenja vize.

Putujem u Sloveniju preko Zagreba. Slijećem u Zagrebu gdje ostajem cijeli dan. Trebam li u tom slučaju vizu za RH?
Da, potrebna je dvokratna hrvatska tranzitna viza za sve turiste koji putuju u dr. zemlju preko Zagreba, Pule, Dubrovnika i dr. gradova.

Idemo li na krstarenje tijekom kojega se zaustavljamo u Dubrovniku, je li potrebna viza za RH?
Da, u protivnom nećete moći sići s broda u hrvatskom gradu u kojem se brod zaustavio.

Što mi je potrebno za vizu u slučaju da putujem automobilom u RH?
Potreban je standardni paket dokumenata, no umjesto povratnih zrakoplovnih karata treba imati kopiju vozačke dozvole, kopiju prometne dozvole.

Što je potrebno putujem li s kućnim ljubimcem u RH?
Potreban je čip, veterinarska putovnica s potvrdom da je ljubimac zdrav, potvrda o cjepljenju protiv bjesnoće koja nije starija od 6 mjeseci. Životinjama mlađim od 6 mjeseci nije dopušen ulazak u RH.
« Vrati se na prethodnu stranicu