Zbog viza manji broj ruskih turista

Uvođenje novog hrvatskog viznog režima za turiste iz Rusije, Ukrajine i Turske pogodilo je hrvatski turizam, a ponajviše Dubrovnik gdje su gosti tih zemalja boravili u velikom broju te bili pri vrhu   kao najbolji potrošači.

Osim boravaka, smanjit će se i broj izleta u Hrvatsku, posebice u Dubrovnik, od strane ruskih, ukrajinskih i turskih turista iz  susjednih zemalja, ponajviše iz Crne Gore.

Rusi se često u zadnji tren odlučuju za putovanje pa je ishođenje viza kroz nekoliko radnih dana veliki problem za njih i često glavni razlog da se odluče za drugu destinaciju gdje im viza nije potrebna.

Stručna suradnica za turizam u Gospodarskoj komori Marica Pulitika smatra da vize nisu problem te da je to uobičajen način funkcioniranja za sve zemlje Europske unije. No agencije u Rusiji i Hrvatskoj te sami turisti žale se na duge redove pred Veleposlanstvima i složenu administraciju.

Na problem viza za ruske i ukrajinske turiste upozoravale su mnoge hrvatske agencije koje godinama dovode turiste iz Rusije i Ukrajine, između ostalog i turistička agencija Atlantis Travel.

Direktorica Atlantis Travela Mirjana Horvat ističe kako su s njihove strane poduzete sve moguće akcije za što brže i jednostavnije ishođenje viza, no i dalje se osjeća pad turističkih posjeta iz spomenutih zemalja. „S druge strane“, napominje, „broj posjeta hrvatskih turista u Rusiju nije se znatno smanjio u odnosu na prije iako je problem vize i tu prisutan. Trudimo se maksimalno olakšati turistima i poštedjeti ih dugih redova pred Veleposlanstvom i problema s papirologijom.“

Veliko je olakšanje donijela odluka Vlade 16. svibnja. Dopunom Odluke o privremenom olakšanom ulasku stranaca na osnovi valjanih šengenskih dozvola boravka i viza turisti mogu šengensku vizu za bilo koji državu članicu EU-a koristiti i  za ulazak u Hrvatsku.

Detaljne informacije o viznom režimu Hrvatske, Ukrajine, Kazahstana i drugih zemalja bivšeg SSSR-a, današnjeg ZND-a možete naći na našem portalu: http://www.russia.hr/vize/viza-rusija/.

« Vrati se na prethodnu stranicu