Vlakom u bajku

Turisti željni novih iskustava, oni koje očaravaju daleki ledeni krajevi, zimski krajolici nalik onima iz bajke „Snježna kraljica“, imaju priliku obići rusku polarnu oblast  turističkim vlakom „Polarna svjetlost“. Putovanje vlakom kroz predjele Republike Komi nudi turistima rijetku mogućnost da uživaju u pejzažima ruske polarne oblasti (Zapolarja).

Turistima su na raspolaganju kupei s dva ležaja sa zasebnim toaletom, televizorom i utičnicom, kao i klima-uređaji i bežični pristup Internetu. Polazna stanica „Polarne svjetlosti“ je glavni grad Republike Komi, Siktivkara, a krajnje odredište je u Vorkuti. Za razliku od običnog vlaka, „Polarna svjetlost“ na stanicama čeka svoje putnike. Turisti izlaze u grad, u pratnji vodiča razgledaju znamenitosti, a zatim se bez žurbe vraćaju u vlak, pa to putovanje nalikuje riječnom krstarenju. Budući da udoban hotel na tračnicama ne može proći teško pristupačnim predjelima, turiste tim dionicama prevoze teška terenska vozila.

Avantura počinje čim sletite u Siktivkar, a let od Moskve do tog grada traje dva sata. Najam helikoptera koji su se prije najčešće koristili kao prijevozno sredstvo je 100 tisuća rubalja za sat vremena (oko 2.300 eura). Ceste u Republici Komi nose neslavnu titulu „najlošijih u Rusiji“, pa je svima najdostupnija i najjednostavnija vrsta prijevoza željeznica, čija mreža pokriva čitav teritorij Republike od sjevera do juga. Vlakovi se strogo pridržavaju voznog reda, te pouzdano povezuju glavne prometne čvorove u Republici Komi, na kojima turisti iz vlaka mogu prijeći u autobus, terensko vozilo, kombi prilagođen za kretanje po neravnom terenu ili u već spomenuti helikopter. Turistički vlak predstavlja ključnu kariku u ovom prometnom lancu.

Republika Komi prvenstveno je poznata po spomenicima prirode, poput teško dostupnog planinskog platoa Manjpupunjor. No, ruta vlaka „Polarna svjetlost“ zalazi i dalje i više od ovog mjesta, čak u planine Subpolarnog Urala.

Neprohodna četinarska šuma postupno postaje sve rjeđa, smjenjuju je predjeli u kojima se šuma miješa sa niskim raslinjem, a još dalje k sjeveru prevladava čista tundra. Nailazite na nisko grmlje močvarne maline, zbijene stijene, srebrnaste žile planinskih rijeka koje presijecaju oskudan sjeverni pejzaž. I to je samo neznatan dio nacionalnog parka Jugid Va, najvećeg u Rusiji. Čine ga surovi predjeli nadzemaljske ljepote, priroda koju čovjek nije uspio ukrotiti. Problem prometne dostupnosti u Republici Komi rješava se na tradicionalan način. Kamion „Ural“ prevozi zaposlenike i turiste do odmarališta „Željeno“ (Želannoe) po razrovanom putu. Osim u kamionima, posjetitelji se po ovom bespuću mogu provozati i u terenskim vozilima s kotačima visine čovjeka.

Vlak se u subpolarnoj i polarnoj oblasti Rusije zaustavlja kako bi turisti mogli obići planinske obronke, predivne rijeke i jezera, monolitne stijene i polja božura. Obavezan je obilazak nacionalnog parka Jugid Va (lijevo na slici), privremena staništa nomada koji uzgajaju sobove, a na rasporedu je i posjeti muzeja Vorkutlaga. U polarnom gradu Vorkuta u sovjetsko vrijeme nalazio se jedan od najvećih gualaga). Tijekom putovanja pruža se i prilika za kušanje nekih od najukusnijih tradicionalnih lokalnih jela kao što je loparska juha.

Turistički vlak „Polarna svjetlost“ uskoro će zamijeniti međuregionalna željeznička ruta „Ruski Sjever“. Ona će omogućiti obilazak jedinstvenih spomenika prirode i arhitekture, koji se nalaze na listi svjetske baštine UNESCO-a. Ruski i strani turisti će, polazeći iz Moskve, vlakom proći kroz Moskovsku, Jaroslavsku, Arhangelsku i Vologodsku oblast prije nego što dođu u Republiku Komi.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu