Turistu odbijen povrat novca jer nije imao ugovor turističke agencije s tour operatorom

Tijekom isplate štete kupcima ASCENT TRAVEl – a dogodio se još jedan incident, jer mu nije odobren povrat novca s objašnjenjem da je navodno ugovor s turističkom agencijom bio potpisan 3 dana prije nego što je agencija obnovila ugovor s tour operatorom. Međutim, Agencija tvrdi da se datum obrade upita i uplata Ascentu podudara s datumom potpisivanja ugovora s putnikom. „Prethodni Ugovor je vrijedio za 2012.godinu te neko vrijeme nismo radili s tim turoperatorom. Iako, nam je turist rekao da je osiguravajuća kuća POMOĆ donijela konačnu odluku o odbijanju zahtjeva za isplatom štete“,  rekli su u agenciji. Djelatnik agencije je rekao da će njihova stranka ići na sud za što pripremaju sve dokumente pa je i Agencija također zatražila usluge odvjetnika te obavijestila Upravitelnu kompaniju mreže „TBG Turistički brendi“, čiji su članovi. U Mreži su također bili iznenađeni takvom odlukom osiguravajuće kuće jer kako su primijetili stručnjaci, sukladno zakonu u spisku dokumenata za OK se uopće se ne spominje ugovor turističke agencije i turoperatora. „Osiguravatelj nema pravo zatražiti dokumente koji nisu navedeni u spisku te ih turist nije  dužan predstaviti“ navodi se u čl.17.5.

„Imali smo već slični slučaj, kad smo pomagali jednoj od naših agencija podnijeti zahtjev u „Alfa Osiguranje“ (druga osiguravajuća kuća Ascenta), jer su i tada tražili ugovor s turoperatorom. No, kad smo se uputili na čl. 17.5, usuglasili su se s nama i novac je ipak bio vraćen“, ispričali su u TBG-u.

Odvjetnici se slažu da su postupci OK-a nezakoniti. “Čak i ako turistička agencija nije imala ugovor s tour operatorom, ali putovanje je rezervirano, potvrđeno i naplaćeno (što znači da je turistička agencija ispunila  svoje obveze), u skladu sa zakonom ne postoji razlog odbijanja naknade štete”, – objasnila je odvjetnica pravne agencije “Persona Grata” Polina Barabanova.

U osiguravajućoj kući POMOĆ uvjeravaju da će riješiti situaciju.

http://www.tourdom.ru/news/s-vyplatami-po-asentu-snova-probuksovka.html

 

« Vrati se na prethodnu stranicu