Tetovirana sibirska princeza

U sibirskim planinama, na Altaju, blizu granice s Kinom i Mongolijom, znanstvenica Natalija Polosmak pronašla je još 1993. godine pod ledenim pokrivačem mumiju žene pokopane prije 2500 godina u podzemnu grobnu komoru. Mumija je prozvana Sibirskom ledenom djevom, odnosno princezom Ukokom (po mjestu nalaza), a u novije vrijeme opet privlači pozornost, naročito čudesnim tetovažama na tijelu. Tetovaže mitoloških bića i složeni uzorci za drevni su nomadski narod Pazirika bili statusni simbol. Na lijevom ramenu princeze, koja je imala oko 25 godina, istetoviran je jelen s grifonovim kljunom i jednorogovim rogovima ukrašenim glavama grifona, dok se grifonova glava nalazi i na leđima životinje. Na princezinu ručnom zglobu je jelenova glava s velikim rogovima. “Mlada je žena imala samo dva ramena tetovirana”, istaknula je dr. Polosmak, što nam ukazuje na njezinu dob i status.

Uz princezu je pokopano šest osedlanih konja, brončana i zlatna oprema te mala posuda s kanabisom, a u blizini još dva ratnika. Ratnici su je trebali štititi u zagrobnom životu, a konji olakšati put do njega. Iako je ova mlada žena prozvana princezom, znanstvenici još raspravljaju je li bila pjesnikinja, iscjeliteljica ili svećenica. “Za kulturu Pazirika tetovaže su predstavljale ono što su nama danas putovnice”,objasnila je dr. Polosmak. Bile su sredstvo identifikacije. No, za ove drevne nomade imale su još važniju funkciju – prema njima su se članovi plemena trebali prepoznati u zagrobnom životu. Nakon što su princezi-ne tetovaže rekonstruirane, njezino će tijelo biti trajno izloženo u Narodnom muzeju u Gornjo-Altajsku. Ovo otkriće zanimljivo je i antropolozima jer ukazuje na kontinuitet tetoviranja tijekom povijesti. Naime, i danas su ramena i zapešća najčešće prva mjesta za tetovažu.

Izvor: Meridijan (Ž. K. G.)

Želite li posjetiti Sibir i na jedan od najboljih načina doživjeti Rusiju – upoznajte se s našim putovanjem “Transibirska željeznica u 12 dana”. Za sve informacije vezane uz putovanja u Rusiju, ishođenje viza za Rusiju te smještaj u Rusiji – obratite se stručnom i uslužnom osoblju agencije Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu