Svijažsk

Na Volgi, blizu grada Kazanja, nalazi se Svijažsk, nekadašnja tvrđava izgrađena po naredbi Ivana Groznog. Svijažsk je sada otok na Kujbiševskom umjetnom jezeru, prepun neobičnih crkvi, rijetkih freski, tragova ratova i priča iz doba Revolucije.

Na ušću rijeke Svijage, na desnoj obali Volge, naredbom Ivana Groznog sredinom 16. stoljeća izgrađena je vojna citadela i nazvana Ivangorod. Tvrđava je stekla i počasnu titulu „grada koji je pobijedio Kazanj“, ali je u nemirnim vremenima u više navrata morala pružati otpor napadima raznih bandi i brzo je izgubila svoj značaj.

Predaja kaže da je Ivan Grozni u snu došao na hrabru ideju da sagradi vojnu tvrđavu u neprijateljskoj pozadini, gotovo pred nosom kazanjskog kana.

Nakon još jednog  poraza u nizu on je prilikom odlaska s teritorija Kazanjskog kanata primijetio visoko „okruglo“ uzvišenje blizu ušća rijeke Svijage u Volgu. U proljeće, kad je rijeka plavila, uzvišenje je postajalo otok. Ratno lukavstvo smislio je i sproveo u djelo Ivan Virotkov iz Miškina. On je sa svojim sugrađanima godinu dana sjekao šumu i gradio tvrđavu na drugom mjestu, kraj grada Ugliča. Zatim su je srušili, numerirali svako brvno i cijeli taj označeni materijal otposlali niz rijeku. U svibnju 1552. brodovi sa spremnom tvrđavom dospjeli su na odredište. Tvrđavu je podizalo 75 tisuća ljudi. Za samo četiri tjedna teren je raščišćen od šume i podignuta je nepristupačna tvrđava.Samo nekoliko mjeseci kasnije prijestolnica Kazanjskog kanata osvojena je i razorena, a Svijažsk je počeo pretendirati na ulogu administrativnog centra novih ruskih zemalja, zajedno sa „zmijskom kćeri“, kako su tadašnji ljetopisci nazivali osvojeni Kazanj. No blistavi uspon tvrđave Svijažsk bio je kratkog vijeka.

Od 17. stoljeća u Svijažsku raste broj manastirskih imanja, cvjetaju zanati i trgovina. Početkom 18. stoljeća zidovi su uklonjeni jer više nisu bili potrebni, a 1781. nekadašnja citadela dobiva status grada, u kojem je tada živjelo gotovo 10 000 ljudi. Tako je Svijažsk konačno postao centar kantona u ruskoj provinciji. Nekadašnja istaknuta vojna pozicija pretvorila se u duhovni pravoslavni centar Srednjeg Povolžja.

Revolucija 1917. promijenila je sliku dotadašnjeg života mnogih provincijskih gradova u Rusiji jer su manastiri ukinuti i pretvoreni u privremene zatvore, a kasnije u psihijatrijske bolnice. To se dogodilo i sa Svijažskim, koji je već 1926. imao tako malen broj stanovništva da je izgubio status grada. Veći dio okolnih sela je potopljen kada je 1957. sagrađena Toljatinska hidrocentrala. Sam Svijažsk nalazio se na uzvišenju i pretvoren je u otok, a sva okolna naselja, njive i mnoge građevine ostale su pod vodom.

Danas je Svijažsk selo s 300 stanovnika, daleko od civilizacije. Jezerom plutaju ribarski čamci, a na ulicama koje još uvijek nose nazive iz carskih vremena djeca se igraju traženja zakopanog blaga, te katkada doista i nalaze srednjovjekovni novac, potamnjele križeve monaha koje su ovdje 1918. strijeljali boljševici. Na ovom otoku kao da je vrijeme stalo…

Ovdje se ništa nije gradilo od početka 20. stoljeća. Boljševici su 1920-ih i 1930-ih godina srušili većinu crkvi, a njihove ruševine i danas žalosno stoje po uličicama među kućama. Mali broj crkvi ipak je sačuvan i one su zaista jedinstvene.

Vlada Ruske Federacije predložila je da se povijesni kompleks grada-otoka unese na Popis Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

U šetnji kroz Svijažsk ne propustite:

Manastir svetog Ivana Preteče

Osnovan je 4. srpnja 1551. Drevna crkva Svete Trojice koja se nalazi u manastiru danas je sve što je sačuvano od nekadašnje tvrđave Ivana Groznog. U njoj se uoči odlučujućeg pohoda 1552. molio 22-godišnji car Ivan zajedno sa svojim slavnim vojvodama Gorbatij-Šujskim i Kurbskim. Na ulazu u crkvu nalazi se muzej posvećen podizanju Svijažska i osvajanju Kazanja. Skromnu atmosferu male drvene crkve i zrak pun mirisa voska upotpunjuje rijedak ikonostas s natpisima na latinici netipičnima za Rusiju. Po svoj prilici izradili su ga majstori iz zapadnih i južnih graničnih oblasti tadašnje Malorusije.

 

 

Manastir Uzašašća Presvete Bogorodice

Manastir Uzašašća Presvete Bogorodice

 Manastir je osnovan 1555. godine. Centralna crkva posvećena je Uzašašću Presvete Bogorodice. Gradila ga je slavna pskovska družina Jakovljeva i Širjaja, koja je zatim gradila i hram Vasilija Blaženog u Moskvi i Kazanjski kremlj. Unutrašnjost hrama broji 1080 kvadratnih metara ukrašenih freskama jedinstvenim u svijetu. Među prikazanim likovima je i u Rusiji rijedak lik sv. Kristofera s konjskom glavom, Ivan Grozni pa i sam Gospod koji se odmara na postelji nakon stvaranja svijeta.

Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene

Ova crkva jedini jedina je sačuvana parohijska crkva Svijažska. Najprije od drveta, na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće na mjestu stare podignuta je nova crkva od kamena.

Ukoliko želite posjetiti Svijažsk, grad koji privlači ljubitelje starine i povijesti, obratite se agenciji Atlantis travel.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu