Sve više hrane iz Srbije na ruskom tržištu

 

Srbija je nekada na rusko tržište izvozila voćne i lozne sadnice, a zbog sve većeg interesa Rusije za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz Srbije, sada izvozi svježe i prerađeno voće, mliječne i mesne prerađevine. Veliki trgovački lanci u Moskvi i drugim gradovima zainteresirani su za proizvode više faze prerade. Tako se unatrag nekoliko godina u ruskim trgovinama prehrambenih proizvoda mogu naći i sirevi te druge mliječne prerađevine iz Srbije. Mljekara “Kuč” u Kragujevcu nudi namaze, krem sir, katunski kajmak. Jezdimir Kuč iz mljekare “Kuč” kaže da je na ruskom tržištu žestoka konkurencija. “Svi veliki proizvodi iz Europske unije i Amerike su tu, a mi smo spremni na veće ugovore i veće poslove, imamo veliku zainteresiranost njihovih distributera koji pokrivaju cijelo tržište”, ističe Jezdimir Kuč.

Rusiji Srbija godinama prodaje i jabuku, trešnju, breskvu. Najveći izvoznik je “Delta agrar”, koji je prošle godine samo od izvoza 4,5 tisuća tona jabuke zaradio tri milijuna eura. Ove godine planiraju dvostuko veće količine i vrijednost izvoza voća. “Naša prednost kao velikog sistema je što posjedujemo sve neophodne certifikate za robu koju ti lanci traže. Ono na čemu bi trebalo raditi je povezivanje sitnih proizvođača u asocijacije”, kaže Spomenka Radivojević iz “Delta agrara”.

Prije tri godine ruskim trgovcima je prodano je hrane u vrijednosti od 125 milijuna dolara, 2011. za 165 milijuna, a prošle godine vrijednost izvoza dostigao je samo 147 milijuna dolara, prije svega, zbog suše koja je prepolovila urod voća.

Dejan Delić iz Privredne komore Srbije kaže da proizvođači moraju osigurati kontinuiranu kvalitetu proizvoda i isporuku robe koja će se u određenom vremenskom razdoblju nalaziti na policama trgovačkih lanaca u Rusiji. U Privrednoj komori Srbije tvrde da se isplata proizvođačima obavlja po ugovoru, u roku od 20 do 60 dana, ovisno o vrsti namirnice.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu