Stranci lakše do ruske vize

Vlada Ruske Federacije poslala je na usvajanje u Dumu projekt zakona kojim se želi pojednostaviti proceduru za dobivanje ruske vize. Bude li zakon prihvaćen, količina dokumenata potrebnih za izdavanje ruske vize bit će smanjena. Strani državljani koji žele dobiti turističku vizu neće više morati prilagati potvrdu o pružanju turističkih usluga (vaučer), piše Rossijskaja gazeta. Time će se vjerojatno i povećati broj putovanja Rusiju.

Povećava se i maksimalni rok važenja turističkih viza s 30 dana na razdoblje do 6 mjeseci. Produljenje vremenskog razdoblja boravka stranih gostiju bit će omogućeno jedino u slučaju ako isti takav tretman imaju i Rusi u zemlji odakle gost dolazi. Također, prema novom prijedlogu zakona, na samoj vizi bit će i fotografija stranog državljanina čime bi dokumenti postali zaštićeniji.

Inače se obična privatna viza izdavala na rok do tri mjeseca, a prema novom projektu zakona, ako su s nekom državom sklopljeni odgovarajući sporazumi, taj rok može biti uvećan do godinu dana. Humanitarna će se viza moći produljiti na rok do čak pet godina – u slučaju međusobnog dogovora. Očekuje se da će budući zakon olakšati ulazak stranim državljanima koji zbog poslovnih obveza dolaze u Rusiju, a također s ciljem razvijanja i održavanja kulturnih, znanstveno-tehničkih, društveno-političkih i sportskih veza.

Posebno se naglašava da olakšice trebaju biti uzajamne. Prema mišljenju autora projekta, takva će mjera omogućiti primjenu diferencirajućeg pristupa u migracijskoj politici i stvoriti preduvjete za nove oblike partnerstva s drugim državama.

Turoperatori također su pozitivno ocijenili mogućnosti viznih olakšica.

Svetlana Čungak, voditelj odjela korporativnog turizma u kompaniji UTS Travel, navela je da «projekt zakona o pojednostavljenju procedure ishođenja ruskih viza govori o sve većoj otvorenosti. Vizne olakšice zasigurno neće odmah dovesti do povećanja broja gostiju zbog političke situacije, ali o njegovom pozitivnu utjecaju u budućnosti ne treba sumnjati. Vizna ograničenja vrlo se negativno ocjenjuju među stranim turistima i blokiraju rast broja dolazak u Rusiju».

Gđa Čungak  izjavila je kako je «trenutnu situaciju teško nazvati jednostavnom. U svjetlu političkih događaja Rusija gubi svoju privlačnost. U prvom redu od putovanja odustaju Amerikanci, a prodaja je došlo do najniže razine. Uvećava se broj odustajanja iz Italije i Grčke, za koje mislim da neizravno osjećaju konkurenciju od strane Krima i reagiraju na sličan način. Što se tiče Švicarske i Nizozemske pad nije uočen. Prodaja je stabilna. Sigurna sam da će se situacija ubrzo normalizirati, obujam prodaje povećati, a s usvajanjem viznih olakšica značajno i uvećati».

Marina Levčenko, generalna direktorica kompanije Tari Tur, dijeli mišljenje o pozitivnom utjecaju viznih olakšica na rast broja dolazaka, smatrajući da «čak u slučaju smanjenja broja turista iz Amerike i Europe, novi vizni zakon polučit će dobre rezultate kada su u pitanju turisti iz Azije. Ako vizne olakšice stupe na snagu u ovoj godini, do jeseni ćemo uspjeti ublažiti trenutne gubitke.» Prema mišljenju Levčenko otkazi putovanja nisu u tako velikom broju. Uvjerena je da ćei krajnji razultat u svakom će slučaju biti dobar unatoč političkoj situaciji.

Naposljetku, Julija Petrova, voditeljica međunarodnog odjela kompanije Mir, također nije primjetila značajniji pad interesa za Rusiju. Izjavila je da je «za ocjenu stvarnog utjecaja političkih događaja na tržište turističkih dolazaka potrebno dulje vremensko razdoblje. U svakom slučaju, olakšanje viznih formalnosti pozitivno će utjecati na potražnju jer za strane turiste kojih prije svega zanimaju city-break putovanja, kompliciran postupak dobivanja ruske vize, obično bude razlog odustajanja od posjete našoj zemlji», zaključila je stručnjakinja.

Izvor: TourBus.ru

Zanima li vas putovanje u Rusiju, avionske karte i jednostavno i povoljno izdavanje vize za Rusiju, smještaj u Rusiji, organizacija raznih seminara i poslovnih sajmova u Rusiji, možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu