Skriveni svijet u dolini rijeke Bikin

Dolina rijeke Bikin, dragulj je prirodnog svijeta na granici Sjevera i Juga. Čudesna rijeka Bikin nastaje iz leda planinskog masiva Sihote-Alinj na ruskom Dalekom istoku. Medvjedi, amurski tigrovi i rijetke ptice dio su bogate flore u netaknutim šumama riječnog toka, dugog čak 600 km.

U šumama u kojima se nikada nije čula sjekira ili testera, mogu se vidjeti korejski bor, mongolski hrast i bijeli bor. Zajedno s jelom rastu jasen i orah, a bijela brezova stabla obavijaju lijane shisandre, kivija i vinove loze. Dragocjeni kineski i sibirski ginseng rastu zajedno s divljim ružmarinom i zečjom djetelinom. Sjeverne vrste ribe, kao što su lipljen, tajmen i azijska pastrva, polažu ikru zajedno s indijskom zmijoglavom ribom. U pijesku i šljunku, na obali rijeke, jaja polažu kineske mekooklopne kornjače. Ovim područjem još uvijek gospodare medvjed i amurski tigar, a to je i jedina točka na karti svijeta na kojoj ruska populacija tigrova dolazi u dodir s kineskom. Amurski tigar najsjevernija je i najmalobrojnija vrsta tigrova. U Rusiji živi manje od 500 primjeraka. Ovo je ujedno i najkrupniji tigar: može dostići težinu od250 kg, a mužjak, zajedno s repom, dugačak je3,8 metara. Za razliku od ostalih vrsta tigrova, amurski tigar na stomaku ima sloj sala debeo nekoliko centimetara, koji ga štiti od hladnoće. Ova krupna mačka, dugo je spadala u kategoriju životinja koje izumiru, ali posljednjih godina njezina populacija postupno se obnavlja. Nalazi se na Crvenoj listi ugroženih vrsta.

Ovdje se u prirodnim uvjetima razmnožava preko pedeset vrsta životinja, od kojih su mnoge vrlo rijetke ili su čak na granici izumiranja. Teško se negdje drugdje može naći šuma u kojoj istovremeno obitavaju mrki medvjed i azijski crni medvjed, istočnosibirski jelen i jelen sika, amurski tigar (ima ih svega pedesetak) i azijska leopard mačka. U ovim predjelima susreću se divlja svinja i sibirski mošusni jelen, samur i bizamski štakor, vidra i hermelin.

Japanski ždral, jedna od najrjeđih ptica na svijetu. Postoji samo 2000 primjeraka ove vrste. Gnijezdi se u močvarama, na područjima na kojima nema ljudi. Zasljepljujuće bijelo perje u kontrastu je s crnim vratom i krilima. Na glavi ima crveni dio kože bez perja. Ova ptica vrlo je krupna, a visoka je oko metar i pol. Nalazi se na Crvenoj listi kao vrsta kojoj prijeti opasnost od izumiranja. Dolinom rijeke Bikin, u njezinom donjem i srednjem dijelu, protežu se ogromne tresetne močvare s listopadnim drvećem. Tu se gnijezdi izuzetno rijetka ptica – kineski ždral (grus monacha, u tresetnim močvarama živi nešto više od dvadeset parova). Ovdje se gnijezde i japanski ždral, patka mandarinka i kineska patka, crna roda i dalekoistočna crnokljuna roda. U šumama oko Bikina obitava 169 vrsta ptica, od toga je preko dvadeset vrsta na Crvenoj listi Rusije, a deset vrsta na međunarodnoj Crvenoj listi. Među njima je i patka mandarinka, lijepa ptica s perjem jarkih boja obitava samo u Primorskom kraju i na Sahalinu.
U ovoj dolini nalazi se posljednja reliktna cedrova šuma, koja je po površini najveća u Primorju. To je jedna od važnijih zona u kojoj uspijeva cedrov orah, i ona je, zajedno sa zabranom „Verhnjebikinski“ u gornjem toku rijeke, kandidat za međunarodnu listu posebno zaštićenih prirodnih područja.

Bikin izvire u bespućima planinskog masiva Sihote-Alinj, u primorskom kraju ruskog Dalekog istoka. Od izvora, ovo „čudo tajge“, teče preko 600 km do ušća u rijeku Usuri. Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj prirodi, dolina rijeke Bikin, prije nekoliko godina postala je kandidat za listu prirodnog naslijeđa UNESCO-a.

Do 30-ih godina 20. stoljeća, na ovom području živjeli su uglavnom Udegejci, autohtoni narod Dalekog istoka te ruski staroobrednici koji su odlazili u neprohodne šume u potrazi za legendarnom zemljom Belovodja. U dolini ima pedesetak staroobredničkih naselja, a daleko u tajgi, još uvijek postoje nekadašnji staroobrednički manastiri.

Želite li posjetiti dolinu rijeke Bikin, Atlantis travel rado će napraviti ponudu u skladu s Vašim željama. Pošaljite upit na e-adresu: ru@atlantis-travel ili nazovite 01 481 1155.

 

 

« Vrati se na prethodnu stranicu