Sibirski znanstvenici liječe oštećenja kralježnice

Sibirski znanstvenici presađivanjem matičnih stanica prvi su u svijetu uspjeli životinjama s oštećenom leđnom moždinom vratiti mogućnost kretanja i time dali veliku nadu pacijentima s paralizom. Njihovo bi otkriće moglo značiti pravu revoluciju u medicini te nadu za sve kojima su teške ozljede kralježnice prouzročile nepokretnost. Liječnici još uvijek ne mogu pomoći brojnim žrtvama velikih padova, automobilskih nesreća ili ozljeda vatrenim oružjem.

U slučaju povrede leđne moždine pacijenti ostaju invalidi prvog stupnja i prisiljeni su ostatak života provesti u kolicima. Metoda sibirskih znanstvenika temelji se na zapanjujućoj mogućnosti matičnih stanica da se transformiraju u stanice bilo kojeg drugog organa. Svaka takva transformacija odvija se na potpuno specifičan način, prema vlastitoj „shemi“. Organizam za to koristi posebne komande koje pokreću čitav niz metamorfoza. Znanost je tek počela otkrivati ove signale. Međutim, čini se da razvoj stanica živčanog sustava iz matičnih stanica više nije tajna. Danas znanstvenici mogu različitim kemijskim signalima transformirati matične stanice u elemente živčanog sustava, prije svega u neurone, koji živčane signale odašilju do mišića, žlijezda, kože ili sluznice. „Vršili smo eksperimente na životinjama kod kojih je leđna moždina bila potpuno uništena“, kaže zaslužni izumitelj RF, doktor medicine, profesor Krasnojarskog državnog medicinskog univerziteta Igor Boljšakov. „Životinje su bile potpuno paralizirane, no nakon što smo im presadili našu matricu s matičnim stanicama počele su se kretati. Unutrašnji organi kao što su mokraćni mjehur i debelo crijevo u potpunosti su se vratili u funkciju.“

Iako je sama metoda poznata, u stvarnim eksperimentima slabo funkcionira. Boljšakov smatra da je uzrok neuspjeha kolega iz Rusije i inozemstva bio u tome što se stanice koje su se uzgajale na specijalnoj matrici skidale s te matrice i prenosile na povrijeđeno mjesto na leđnoj moždini. Pokazalo se da je taj prijenos bio poguban za osjetljive stanice. Mnoge od njih pri tom su izgubile svoju funkciju, a mnoge jednostavno odumrle. „Mi smo, naprotiv, naučili stanice prenositi direktno, ne skidajući ih s matrice, nego zajedno s njom“, objašnjava Boljšakov. Dodaje da na taj način gubitaka gotovo nema. Postupak je omogućio gotovo u potpunosti povrat funkcija povrijeđene leđne moždine i sposobnost kretanja životinjama.

Zasad su eksperimenti vršeni samo na životinjama. Za primjenu ove metode na ljudima znanstvenicima su potrebni savršeniji uređaji, potrošni materijal i adekvatno financiranje. Kako tvrdi Igor Boljšakov, već je jasno na koji način ova napredna tehnologija može biti korisna ljudima. Međutim, mogu se pojaviti komplikacije u vezi s određenim pravnim pitanjima koja se odnose na korištenje matičnih stanica. Sibirski su znanstvenici zahvaljujući postignutim rezultatima postali lideri u ovom znanstvenom području.

« Vrati se na prethodnu stranicu