Ruski poduzetnici u Hrvatskoj imaju iste uvjete kao i ostali, a u Rusiji dvije godine bez poreza

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u ekskluzivnom intervjuu za Kommersant, a koji prenosi Ruski vjesnik, govori o investicijskoj klimi i poslovnim mogućnostima Rusa u Hrvatskoj naglašavajući da ruski investitori imaju jednake uvjete kao i hrvatski.

Josipović se u intervjuju osvrnuo na ekonomsku krizu koja nekoliko zadnjih godina potresa i Hrvatsku, pa je pad stope BDP-a konstantan kao i nezaposlenost koja je dosegnula oko 20 posto. Govoreći o stranim ulaganjima, hrvatski predsjednik je istaknuo kako glavni priljev investicija dolazi iz država koje su tradicionalni partneri Hrvatske: Njemačke, Austrije, Italije, Nizozemske, Mađarske. Ruske investicije u Hrvatskoj do danas sve zajedno iznose 87 mil. Eura, što je manje od 1% svih stranih investicija u Hrvatsku. Od pozitivnih primjera ruskih investicija u Hrvatskoj je kupivina splitske Sjeverne luke od strane Dmitrij Železnjaka. LUKOIL također već nekoliko godina uspješno radi u Hrvatskoj, a među investicijama u turizam ističe se gospodin Andrej Soroko kupovinom hotela u Dramlju.

Iako se nekoliko ruskih poduzetnika, kao metalurška grupa Mečel, suočilo se s administrativnim preprekama, predsjednik Josipović smatra kako u Hrvatskoj postoji dobra volja da se riješe ta pitanja i ostvare investicije, te poručuje da su Rusi su rado viđeni gosti u Hrvatskoj i kao turisti i kao investitori.

„Prema zakonu svi domaći i strani investitori u Republici Hrvatskoj rade u jednakim uvjetima. Jedino ograničenje za domaće i strane investitore jest to da neki prirodni strateški resursi kao što su šuma, izvori vode, mora, obala i određene nekretnine nisu na prodaju. Mislim da turizam, metalurgija, prehrambena industrija i energetika imaju najviše potencijala za investiranje u Hrvatsku. Ima mnogo zanimljivih područja, no to će, naravno, ocijeniti sami investitori“, naglasio je Josipović.

Istodobno,  ruski premijer Dimitrij Medvedev poručuje da će od iduće godine bilo koji ruski individualni poduzetnik u Rusiji, koji prvi puta registrira biznis, biti oslobođen svih poreza dvije godine. Ta je mjera odgovor na masovni odlazak zakonitih poduzetnika . naime, od početka godine do danas zbog povećanja stopa osigurnina za dva puta, odjavilo se 450 000 poduzetnika.

« Vrati se na prethodnu stranicu