Ruski ministar gospodarstva zadovoljan padom vrijednosti rublje

Ruski ministar gospodarstva nazvao je u ponedjeljak nagli pad rublje na povijesno niske razine pravom blagodati za izvoznike koja bi trebala pomoći industriji i potaknuti usporeni rast.

Ruska valuta počela je slabjeti krajem prosinca, a samo u protekla tri dana trgovanja oslabila je prema dolaru i euru zaviše od dva posto.

Danas je na Moskovskoj burzi euro skočio u odnosu na rubalj za oko jedan posto, na 47,63 rublja, što je znatno više u odnosu na rekordnih 42,25 rubalja, koliko je iznosio u najgorim mjesecima ruske financijske krize 2008. i 2009.

Dolar je skočio 0,9 posto, na 34,79 rublje. To je njegova najviša razina u odnosu na rusku valutu od kraja 2008.

Moskovska investicijska kuća VTB Capitalnazvala je takvo kretanje ruske valute kapitulacijom.

Ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev bio je pak optimističan kada je u pitanju takav tečaj. Nisam zagovornik poticanja gospodarstva kroz umjetno slabljenje rublje”, rekao je Uljukajev za poslovnu novinsku agenciju Moscow’s PrimeNo, budući da svjedočimo prirodnom, a ne umjetnom slabljenju… zašto ne bismo uživali u pozitivnim utjecajima tog trenda? To će poboljšati konkurentnost čitavog niza kompanija”, pojasnio je ministar gospodarstva.

Ruska industrijska proizvodnja stagnirala je u prošloj godini zbog pada investicija i smanjenja potražnje, kako domaće tako i strane , za proizvodima poput čelika. Stopa rasta od samo oko 1,4 posto šokirala je rusku vladu koja je u početnim prognozama očekivala oko 5,0 posto.

Trgovci pripisuju najjnoviji pad rublje vrlo negativnom raspoloženju ulagača kada je riječ o tržištima u nastajanju i smanjenoj potpori središnje banke ruskoj valuti.

Moskva namjerava početkom 2015. uvesti potpuno plivajući tečaj i paralelno prebaciti fokus na suzbijanje kronično visoke inflacije. Ekonomisti uvelike hvale najavljene mjere, ali potrošači ih se pribojavaju.

Ovog je mjeseca središnja banka ukinula neke potporne mjere za rubalj i više ne troši 60 milijuna dolara dnevno na ciljane interventne mjere. I dalje troši 200 do 400 milijuna dolara dnevno na kupovinu domaće valute kada njezin tečaj probije definirani raspon.

« Vrati se na prethodnu stranicu