Ruski briljanti u Americi

ALROSA, najveći ruski proizvođač dijamanata, mogao bi uskoro početi prodavati briljante u SAD-u. Poslove prodaje ruskih briljanata prve klase i marketinšku prezentaciju preuzet će Sotheby´s. Pretpostavlja se da će ruski proizvođač dijamanata preko Sotheby’s prodavati brilijante prve klase proizvedene u filijali „Brilijanti ALROSA”. Aukcijska kuća Sotheby’s će, osim toga, marketinški predstavljati rusku kompaniju na američkom tržištu.

Najveći ruski proizvođač dijamanata je osobito zainteresiran za markentinšku podršku od strane ove aukcijske kuće na američkom tržištu, koje je najveće tržište nakita na svijetu.

Rusija ima najveće procijenjene rezerve dijamanata na svijetu: oko 60% svih svjetskih zaliha. Oko 80% ruskih dijamanata nalazi se u Jakutiji (Istočni Sibir). Trenutno se tamo iz gigantskih kratera dobiva 97% ruskih, odnosno 25% svjetskih dijamanata. U 2011. izvađeno je 35,14 milijuna karata.

Kompanija ALROSA (ranije „АлмазыРоссии-Саха”), prema podacima iz 2010. je najveća kompanija po ukupnoj količini dobivenih dijamanata na svijetu Središte kompanije nalazi se u Moskvi i u gradu Mirni u Republici Saha (Jakutija).

Nedavno je ALROSA u svrhu provjere ovog sustava distribucije na njujorškoj Sotheby’s aukciji preko svoje tvrtke-kćeri „ALROSA Arcos USA” prodala briljante za 500.000 dolara, između ostalog dva krupna kamena „sasvim prosječe kvalitete”, izjavio je za „Komersant” izvor blizak kompaniji. Ruska je kompanija za kamenje uspjela dobiti više nego što se očekivalo u slučaju njihove pojedinačne prodaje. Sredinom 2013. kompanija planira predložiti Sotheby’s prodaju vrjednijih briljanata i to jednog težine preko 40 karata i drugog od oko 60 karata. ALROSA također razmatra mogućnost da svoje brilijante prodaje u obliku gotovog nakita.

Stručnjak resorne agencije „Rough&Polished” Sergej Gorjainov smatra da prilikom realizacije ovog projekta ALROSA može naići na ozbiljne teškoće zato što je u Rusiji zakonom zabranjen izvoz iz zemlje unikatnih dijamanata i briljanta, kao i 50-karatnih dijamanata. Predviđeno je da se kamenje iz te kategorije isporučuje jedino Državnom fondu (Gosfond). Do sada je ALROSA brilijante prodavala ili svojim stalnim klijentima iz Belgije, Izraela, SAD, Indije i Hongkonga, ili na vlastitim aukcijama. Filijala „Briljanti ALROSA” kreirana je isključivo kako bi taj ruski proizvođač došao do nezavisnih informacija o cijenama briljanata.


Krajem studenog 2012. ALROSA je priopćila da je s belgijskom tvrtkom „LaureltonDiamonds” sklopila dugoročan sporazum o isporuci sirovih dijamanata. U pitanju je tvrtka-kći kompanije „Tiffany&Co”, jedne od najvećih svjetskih mreža za trgovinu nakitom i drugim proizvodima delux klase. „LaureltonDiamonds” kupuje sirove dijamante, vrši njihovu finalnu obradu i prosljeđuje ih „Tiffany”. Kompanija posjeduje vlastite kapacitete za brušenje, kako u Belgiji, tako i u Vijetnamu, Južnoafričkoj Republici, Bocvani, Nambiji i na Mauricijusu.

« Vrati se na prethodnu stranicu