Rusija vraća carsko ime stanici u St Petersburgu

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je obnovio carsko ime željezničke stanice izvan Sankt Peterburgu, koju koristi nekoliko desetaka tisuća turista koji posjećuju bivše dvorove careva.

Medvedev je naredio da željeznička stanica koristiti svoj izvorni naziv “Tsarskoe Selo” (Carsko Selo), koji je izgubila prije gotovo stotinu godina, 1918. ubrzo nakon boljševičke revolucije i pada dinastije Romanov.  Od 1918, stanica je bila poznata kao “Detskoe Selo” (Dječje selo), neutralnije ime kao nastojanje komunističkog režima da izbriše sve što bi moglo slaviti svrgnute careve.

Stanica je polazna i završna točka za mnoštvo turista koji posjećuju spektakularne imperijalne palače i park u susjednom gradu, koji je jedan od najboljih ruskih turističkih atrakcija. Ime grada je također imao složenu povijest – prethodno poznat i kao Tsarskoe Selo, također je preimenovan u Detskoe Selo nakon revolucije.

U 1937. godine grad je ponovno preimenovan u Puškin, po ruskom nacionalnom pjesniku, iako je željeznička stanica zadržala ime Detskoe Selo. Postaja će promijeniti ime što će biti olakšanje za turiste koji žele posjetiti Tsarskoe Selo, a zbunjeni su zbog stanice koja ne nosi isto ime.

Postsovjetska Rusije ima složen odnos prema dinastiji Romanov, čiji je posljednji car Nikolaj II ubijen od strane boljševika 1918, zajedno sa svojom obitelji. Nakon godina omalovažavanja od strane komunista, dinastija Romanov uživao novi uzlet interesa, a s nekoliko izložbi ove godine obilježava 400. obljetnicu.

Grad Puskhin / Tsarskoe Selo je bio ljetna rezidencija careva i posebno omiljen kod Nikolaja II. Željeznička linija iz Sankt Peterburgu bila prva ikad izgrađena u Rusiji, a otvorena je 1837. Imenovanje postaja i mjesta je konfuzno, a ponekad i kontroverzno pitanje u Rusiji. Dok je grad Sankt Peterburg povratio svoje carsko ime kada se SSSR raspao, okolica je još uvijek službeno poznata kao Lenjingradska regija.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu