Rusija se vraća sovjetskom konceptu privrede

Rusija se sve više okreće konceptu samodostatnosti, kao što je to nekad bio slučaj s bivšim Sovjetskim Savezom. U svom govoru pred zastupnicima Dume, ruski premijer Dmitrij Medvedev kazao je kako ruska ekonomija mora smanjiti svoju ovisnost o uvozu zbog sve izraženije prijetnje međunarodnih sankcija.

Predstavljajući vladino godišnje izvješće, Medvedev je naglasio kako kriza u Ukrajini nije samo izazov, već i prilika stvaranja nacionalne ekonomije temeljene na domaćoj proizvodnji.Prema navodima The Financial Timesa, Medvedev je dodao kako Moskva ostaje otvorena za trgovinu s ostatkom Europe, no ako Zapad pojača sankcije protiv Rusije, najveća država na svijetu neće imati izbora doli osloniti se na vlastite resurse. “Na kraju trebamo pobijediti”, poentirao je ruski premijer. Valja podsjetiti da je predsjednik Vladimir Putin početkom 2009. nazvao “sramotom” podatak da Rusija uvozi 40 posto hrane i 50 posto lijekova. Međutim, analitičari s dosta skepse gledaju na rusko zazivanje skoro već zaboravljenog koncepta autarkije, unatoč golemim ruskim prirodnim bogatstvima. Iako je trenutno aktivnost inozemnih investitora i banaka smanjena, stagnirajuća ruska ekonomija može samo dodatno oslabiti ako smanji uključenost u međunarodne ekonomske tokove.

“Ima smisla što Rusija pokušava ojačati domaću ekonomiju, ali ako to rezultira izolacionizmom, to će biti katastrofa”, smatra Chris Weafer, partner u moskovskoj konzultantskoj kući MacroAdvisory. “Do sada smo svjedočili početku kretanja Rusije u pravom smjeru globaliziranja svog gospodarstva, a sada odjednom dolazi ova kriza koja sve može uništiti”, dodao je za FT Weafer. Za sada ekonomska statistika ne daje mnogo šanse viziji premijera Medvedeva. Nakon slabašnih 1,3 posto rasta prošle godine, prvo tromjesečje donijelo je pad BDP-a i vjerojatno novo potonuće u recesiju.Međutim, postoji sektor koji će želju Kremlja o samodostatnosti snažno poduprijeti, a to su banke. Otkako je počelo ključati u Ukrajini, ruske banke snažno su povećale tržišni udjel. “Nikada nismo imali toliko posla – naš je život fantastičan”, otkrio je jedan neimenovani ruski bankar.

No, pitanje je koliko tamošnje banke mogu izdržati ako se strani financijaši počnu potpuno povlačiti iz Rusije. Vanjski dug doseže 624 milijarde dolara, a više od 550 milijardi duguju ruske kompanije i banke. “To se ne može refinancirati na domaćem tržištu”, ocjenjuje Chris Weafer. Postizanje samodostatnosti još je teže u ostalim sektorima, posebno ako Rusi potraže alternativu za međunarodne financijske tokove. Nakon što su kartičarske kuće Visa i MasterCard suspendirale procesiranje kartičnih transakcija na tlu Rusije, tamošnji bankari traže načina stvaranja ruskog kartičarskog sustava. Međutim, trebat će barem godinu dana da takav sustav zaživi, smatra Denis Salnikov, član Udruge ruskih regionalnih banaka. Osim toga, Moskva želi utemeljiti i svoju rejting agenciju.

Izvor: Poslovni.hr

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu