Rusija može lako nadoknaditi uvoz hrane iz Europske unije

Dok Washington i Europa razmatraju proširenje sankcija protiv Moskve zbog njezinih postupaka u Ukrajini, ruski ministar poljoprivrede izjavio je u petak da bi povećanim uvozom hrane iz drugih zemalja mogli nadoknaditi bilo kakve rezove isporuka iz Europske unije.

Ruska aneksija ukrajinskog poluotoka Krim rezultirala je u ožujku uvođenjem ograničenih sankcija, usmjerenih uglavnom prema fizičkim osobama. No, američki predsjednik Barack Obama pozvat će u petak čelnike Europske unije da uvedu oštrije mjere ako Moskva ne obuzda naoružane proruske pobunjenike koji su zaposjeli vladine zgrade na istoku Ukrajine.

Ruski ministar poljoprivrede Nikolaj Fjodorov kazao je danas da Rusiju ne očekuju velike nestašice niti u jednom sektoru u slučaju sankcija te da postoji niz zemalja koje čekaju u redu i spremne su povećati isporuke, pokaže li se nužnim.

“Uvijek smo imali alternativne zemlje koje mogu vrlo brzo početi dostavljati proizvode za koje očekujemo da bi mogli uzmanjkati”, izjavio je Fjodorov, upitan o mogućem smanjenju isporuka hrane iz EU-a.

Rusija, najveća zemlja u svijetu, uvozi godišnje prehrambenih proizvoda u vrijednosti iznad 40 milijardi dolara da bi prehranila svojih više od 140 milijuna stanovnika.

Fjodorov je rekao da mu dobavljači govore da “žele biti prvi koji će dostavljati proizvode kao alternativa Poljskoj ili Litvi ili nekoj drugoj zemlji”.

Također je poručio da su vremenske prilike trenutno povoljne te da će žetva žitarica u 2014. iznositi između 95 i 97 milijuna tona, pri čemu će najmanje 20 milijuna tona biti namijenjeno za izvoz u 2014/15. godini.

Izvor: Business.hr

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu