Rusija ima samo 7 godina prije naftne krize?

Rusija se suočava s teškim vremenima. Britanska najveća banka HSBC predviđa da će se prihodi od izvoza nafte smanjiti i to samo za sedam godina. Britanci vjeruju da će izvori nafte će biti potrošen, te neće biti u mogućnosti pružiti trenutnu razinu prihoda. Ruska strana je poduzela korake za održavanje proizvodnje na sadašnjoj razini u očekivanju takvih prognoza.

HSBC Banka prognozira pad proizvodnje nafte za 13 posto u razdoblju 2020.-2025. Pretpostavlja se da će u 2021. proračun doživjeti prve gubitke u iznosu od oko 2,1 milijarde dolara. Negativan trend kretanja u narednim godinama će se samo povećati.

Kako bi kompenzirala iscrpljivanje starih naftnih polja, Rusija će morati povećati svoju proizvodnju nafte barem za 40 milijuna tona. U ovom trenutku, rezerve otvorenih naftnih polja se procjenjuju na 10 milijuna tona, što je oko 67 posto zamjene.

Prema mišljenju nekih stručnjaka, proizvodnja nafte u 2016. i 2017. u Rusiji će rasti po stopi od dva posto godišnje. Vrhunac proizvodnje nafte će se zbiti u 2018 – 2019.Britanski HSBC pojašnjava da razvoj novih naftnih polja treba biti proveden u najboljim mogućim uvjetima za porezne obveznike. Naftne tvrtke vodeći razvoj tih područja će se osigurati porezne olakšice, ali to će se, pak, negativno odraziti na proračun zemlje uslijed pada prihoda.

Prema riječima zamjenika ministra energetike Kirilla Molodtsova, ove bi godine razina proizvodnje nafte u Rusiji trebala dosegnuti 520 milijuna tona nafte. U 2012., ta je količina bila nešto manja, 518 milijuna tona nafte. U nekim regijama pad proizvodnje nafte već je započeo. Na primjer, u Khanty-Mansi autonomnoj oblasti, koja je lider u proizvodnji ulja, proizvodnja je u padu od 2008. U 2011 je razina proizvodnje pala za dva posto u odnosu na prethodnu godinu. Pad je rezultat činjenice da su stare zalihe osiromašene, a razvoj novih velikih polja s rezervama od više od 300 milijuna tona nafte se ne provodi. Ovo je obrazloženje dao Yury Bodrov, glavni financijski savjetnik Nexia Pacioliev Consulting.

Predsjednik “Rosnefta” Igor Sechin je opisala izglede za proizvodnju nafte u regiji Orenburg s regionalnog guvernera Yury Berg za dugo vremena.
Prema riječima Igora Sechina, “Rosneft” će preuzeti obvezu da provede sve investicijske programe usmjerene na razvoj industrije u regiji Orenburg. “Rosneft” u 2013. ulaže 24,4 milijarde u razvoj novih depozita tanke nafte u regiji Orenburg. Prema regionalnoj vladi, 24,4 milijarde dolara od „Rosnefta“ će biti dodijeljeno od strane vlasti na ugovore s “Orenburgneftom” i “Buguruslan Neftom.”

Osim toga, “Rosneft” je obećao da će održavati društvene objekte u područjima u kojima ima prisutnost i sudjelovanje u kulturnim i sportskim inicijativama u regiji. U 2013. oko 10,5 milijarde rubalja je dodijeljeno proračunu Orenburg regije iz “Rosnefta” plaćanjem poreza. Nakon stjecanja 100-postotnog udjela u TNK-BP, imovina u Orenburg regiji je značajno porasla.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu